Meekomen in de digitale wereld
“Ongeveer zes jaar geleden begon ik met het gebruiken van de computer. Iedereen had er al een, en steeds meer zaken moesten digitaal geregeld worden. Ik wilde het eerst niet, maar het voelde een beetje alsof het door mijn strot werd geduwd. Ik had er weinig verstand van, maar besefte tegelijkertijd ook hoe belangrijk het is om vaardig te zijn in deze digitale wereld.”
De 54-jarige Harry is een geboren en getogen Amsterdammer. Al zijn hele leven woont hij in de hoofdstad, die hij met de tijd veel heeft zien veranderen. Zelf is hij opgegroeid in Amsterdam-Oost, maar via verschillende omzwervingen is hij terechtgekomen in de Spaarndammerbuurt, waar hij nu woont.
Op een dag liep hij langs het buurthuis ‘De Koperen Knoop’, toen hij een affiche op de muur zag. ‘Ervaar jij problemen met je computer, tablet of telefoon? Wij kunnen je helpen!’ stond er met grote koeienletters op de flyer geschreven. Meteen was Harry’s aandacht gewekt. “Ik loop wel vaker langs het buurthuis om te kijken naar het aanbod, maar dit keer dacht ik: dit is interessant, hier heb ik echt wat aan! Bovendien is de cursus gratis. Dus gaf ik me op voor het project Digicoaches.”
Van internetbankieren tot een veilig wachtwoord
Gedurende drie maanden kwam Harry één keer per week bijeen met een kleine groep mensen met verschillende afkomsten en leeftijden. Twee coaches, tweedejaars studenten van de Hogeschool van Amsterdam, begeleiden de groep als onderdeel van hun stage. De groepjes bestaan uit maximaal 10 deelnemers, daardoor is er genoeg ruimte voor de coaches om de deelnemers één op één te coachen en aandacht te geven.
“Je leert inloggen, wachtwoorden gebruiken, mailen, internetbankieren en je leert over digitale veiligheid.” Harry heeft veel geleerd in deze drie maanden. “Je gaat het steeds beter begrijpen, de drempel wordt lager, en beetje bij beetje begin je het door te krijgen.” Dankzij Digicoaches kan hij nu internetbankieren, wat hij dagelijks gebruikt, en nu ook als een gemakkelijke manier ziet om zijn bankzaken te regelen.
Toch zou hij het liefst nog een herhaalcursus krijgen: ‘Het is toch makkelijker om het klassikaal te oefenen, onder begeleiding van de digicoaches. Alleen thuis is het lastiger om eraan te zitten, en klassikaal onthoud je het beter.” Volgend jaar wil hij graag weer meedoen.
“In het begin was mijn computergebruik een verschrikking. Elke keer moest ik mijn broer weer bellen om me te helpen. Ik was afhankelijk van hem geworden. Maar sinds ik de cursus volg kan ik steeds meer zelf doen.”
100 deelnemers thuis in de digitale wereld
Op 8 juni 2022 was de eindbijeenkomst van het project Digicoaches. Een groot aantal deelnemers was aanwezig en vierden het behalen van hun certificaat. In totaal hebben we het afgelopen jaar 100 deelnemers kunnen helpen met het verbeteren van hun digitale vaardigheden. Hier zijn we enorm trots op! Veel deelnemers waren angstig om met de computer om te gaan. Zij gaven aan door hun deelname steeds meer zelfvertrouwen te hebben gekregen. De komende jaren hopen we nog meer mensen in Amsterdam te helpen om zelfredzamer te worden in de digitale wereld!