“Ik hoorde over het project Spark Village via mijn werk, als jonge docente kwam ik in aanmerking voor een woning”. Op dat moment woonde Jonell, origineel afkomstig uit Almere, in een hospitawoning in Amsterdam-Zuid. “Ik was toe aan iets nieuws. Het leek me heel bijzonder om onderdeel te worden van een maatschappelijk woonproject. Ik ben zelf half Surinaams, half Nederlands. Ik ben dus opgegroeid met verschillende culturen. Ik heb hierdoor altijd een open houding en interesse gehad in andere mensen en culturen. Ook wilde ik me graag inzetten voor een ander.”

 

“Ik heb altijd interesse gehad in andere mensen en culturen”

 

Spark Village is een project van woningcorporaties Rochdale, DUWO en Stadsdeel Oost, dat een paar jaar geleden is gestart. Jonell woont sinds het begin in het complex. Sinds die tijd heeft ze veel zien veranderen. “In het begin was het een bouwval. Er was er nog heel weinig hier. Ook het contact tussen de bewoners was minimaal. Sindsdien is er heel veel veranderd. Er is een gemeenschap ontstaan, mensen kennen elkaar, mensen helpen elkaar, en het terrein is mooi en gezellig geworden. In het begin is er heel veel georganiseerd om mensen bij elkaar te brengen. Nu loopt het meer vanzelf.” 

In het bij elkaar brengen van bewoners hebben de Community Builders van Academie van de Stad een belangrijke rol gespeeld. Sinds 2019 werkt Academie van de Stad aan community building in Spark Village. Een team van zes betrokken bewoners, de zogeheten ‘Community Builders’, werken aan plannen om veilig en fijn samenwonen te bevorderen. Wekelijks komen ze bij elkaar om activiteiten te organiseren en belangrijke woonzaken te bespreken. De Community Builders hebben twee hoofdtaken waar zij zich voor inzetten: activeren en signaleren. Zij helpen bewoners met het oppakken van leuke initiatieven voor de community, en hebben tegelijkertijd een signaalfunctie als er iets aan de hand is in het complex. 

“Wie kan er morgen samen eten? Wie gaat er mee naar de sportschool? Wie heeft er nog wc-papier?” Jonell appt wat af met haar buren op Spark. “We hebben echt heel veel app groeps: een Spark Wijn App, een Spark Yoga app, een Spark Kookgroep app. Kortom: er is van alles te doen in Spark Village. Zo wordt er wekelijks gevolleybald of gevoetbald, is er een mindfulness groep, een kookclub, een groencommissie die de tuin onderhoudt, en een wekelijks taalcafé waarin je je Nederlands kunt oefenen. Daarnaast organiseert de feestcommissie regelmatig toffe themafeesten.”

 

Spark Village

 

“Ik hou van gezelligheid, dus als er iets wordt georganiseerd dan ben ik er altijd bij”

 

Jonell doet graag mee aan de activiteiten: “Ik hou van gezelligheid, dus als er iets wordt georganiseerd dan ben ik er altijd bij. Zo heb ik ontzettend veel mensen leren kennen, en zelfs mijn beste vrienden hier ontmoet.” Naast de 240 woningen in het complex is er ook een gemeenschappelijke ruimte met een woonkamer waar een keukentje en een bank in staat. Jonell: “Als ik me verveel, dan kijk ik uit mijn raam naar de gemeenschappelijke ruimte. Meestal zitten er wel mensen, en dan ga ik daar zitten.”

Vooral in de coronatijd zorgde de hechte woongemeenschap op Spark Village ervoor dat Jonell zich minder eenzaam voelde: “Je kon tijdens de lockdown weinig doen, maar wij hadden gelukkig elkaar. Als ik nog in m’n oude woning woonde, had ik me veel eenzamer gevoeld. Toen ik corona had, was iedereen super behulpzaam. Er kwamen bewoners langs met fruit en veel mensen appte me:  hoe gaat het, kan ik iets voor je doen? Dat is echt karakteriserend voor hier.” 

Op dit moment is Jonell druk bezig met het afronden van haar studie ‘Engelse literatuur’. Die opleiding heeft ze deeltijds gevolgd, naast het lesgeven op een middelbare school in Amsterdam-West. Jonell mag nog 1.5 jaar wonen op Spark, maar ze hoopt dat ze tegen die tijd opnieuw in aanmerking komt voor een woning in een maatschappelijk woonproject.

 

Jonell Spark Village

Jonell aan het werk in de binnentuin van Spark Village

 

“Ik denk dat het een heel belangrijk en waardevol project is” 

 

“Ik denk dat het een heel belangrijk en waardevol project is. Voor de bewoners uit andere landen biedt het een laagdrempelige manier om mensen te leren kennen, hulp te krijgen en een sociaal leven op te bouwen. Voor de Nederlandse bewoners is het ontzettend waardevol om kennis te maken met nieuwe culturen en samen te wonen met mensen buiten je bubbel. Ook geeft het een signaal naar de buitenwereld:  het samenleven met mensen van verschillende afkomsten gaat goed hier, niet alle vluchtelingen zijn slecht. Iets wat helaas veel mensen die tegen migratie zijn denken.” 

Door haar woonervaring in Spark Village is Jonell meer stil gaan staan bij wat andere mensen hebben meegemaakt. “Ik ben sinds ik hier woon milder geworden in mijn oordeel over mensen. Er zitten hier veel bewoners met een vluchtverleden. Zij hebben ontzettend heftige dingen meegemaakt. In het dagelijkse leven merk je dat niet, en maak je meestal een gezellig praatje. Maar als je eens wat dieper in gesprek raakt, dan hoor je wat voor heftige dingen mensen hebben meegemaakt toen ze hierheen zijn gekomen. Dat zie je niet op het eerste gezicht.”

 

Spark