In het project Springlevend Volewijck in Amsterdam-Noord wonen acht studenten van Academie van de Stad als Community Builders. Omdat deze studenten zelf in de wijk wonen, begrijpen ze goed wat er speelt. In samenwerking met Ymere en stadsdeel Noord zetten zij verschillende initiatieven op om de leefbaarheid te verbeteren. Een van deze initiatieven is het Greenteam. Het Greenteam knapt tuintjes op van bewoners die dat zelf niet meer kunnen. Ook bieden de studenten hulp bij administratieve problemen, lezen ze voor aan kinderen uit kwetsbare gezinnen en zijn ze buddy’s van senioren in de wijk.
“We hebben de Volewijck in al die jaren flink zien veranderen,” vertelt mevrouw Jacken. “Er zijn veel nieuwe winkels bijgekomen, en de buurt is nu veel meer multicultureel.” Ondanks deze veranderingen voelt hun huis nog steeds als een veilige haven. Maar het onderhoud van hun grote tuin werd een steeds grotere uitdaging. “Mijn dochter en ik hebben allebei gezondheidsproblemen, dus we kunnen de tuin niet meer bijhouden. De laatste keer dat ik wat onkruid wilde wieden, verloor ik mijn evenwicht en kwam lelijk ten val.De volgende dag had ik niet twee maar vier blauwe ogen, als je begrijpt wat ik bedoel!”
Toen ze via woningcorporatie Ymere hoorden over de hulp van het Greenteam, waren ze dan ook ontzettend blij. “Je schaamt je als er visite komt en niemand in de tuin kan zitten.” zegt mevrouw Jacken. “En omdat we het net zoals veel buurtbewoners niet zo breed hebben, is een tuinman voor ons te duur.” Ibrahim, de Community Builder van het Greenteam, kwam samen met twee vrijwilligers langs om de tuin op te knappen. “Ze hebben zo hard gewerkt! En altijd vrolijk kletsend terwijl de handjes wapperden. We zijn er heel blij mee.” Naast tuinonderhoud beheert het Greenteam boombakken in de wijk, die buurtbewoners kunnen adopteren en vervolgens samen met het team vullen met mooie planten en bloemen. Zo verbetert het Greenteam de leefbaarheid en kunnen bewoners weer genieten van hun buitenruimtes.

Mevrouw Jacken en haar dochter blijven betrokken bij de buurt, ondanks hun fysieke beperkingen. “We maken graag een praatje met de buren tijdens het boodschappen doen, en mijn dochter werkt als vrijwilliger bij een dagbesteding voor mensen met dementie.” Ze geven de hulp ook door aan anderen in de buurt. “Ik heb het bijvoorbeeld doorgegeven aan mijn buurvrouw. Zij moet ook rondkomen met een klein inkomen. Nu wordt haar tuintje binnenkort ook opgeknapt.”
Voor mevrouw Jacken en haar dochter Audrey is de hulp van het Greenteam van onschatbare waarde. “We zijn ontzettend dankbaar voor de hulp die we hebben gekregen. Alle hulp is welkom, vooral nu we het zelf niet meer kunnen.”