Hoe betrek je bewoners écht bij de energietransitie? Als projectleider warmtetransitie en beleidsmedewerker energietransitie bij de gemeente Houten houdt Patrick Aelmans zich bezig met deze vraag. Met het project Warme Wijken zet hij zich in voor een aardgasvrij Houten in 2040. Een ambitieuze doelstelling, waar ze in Houten alles op alles zetten om die te halen.

In het project Warme Wijken gaan studenten Sociologie in opdracht van Academie van de Stad in gesprek met bewoners in o.a. Houten om inzicht te krijgen in de betrokkenheid van bewoners bij de energietransitie. Met als doel: een eerste aanbeveling aan Patrick voor de volgende stap! 

Emy, projectcoördinator in Utrecht, stelde Patrick een aantal vragen.

 

Patrick, wat heb jij eigenlijk gestudeerd en hoe was jij als student? 

 

‘Zelf heb ik medische biologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Iets heel anders dan wat ik nu voor werk doe. Ik was het type student dat de wereld wilde leren kennen. Studeren ging voor mij dan ook minder om de cijfers en meer over het ontdekken van de wereld, een nieuwe stad, zonder ouders en je kamer schoonmaken natuurlijk!

Na mijn studie was de arbeidsmarkt lastig. Via een bijscholingscursus kwam ik toen bij de energietransitie terecht. Als kind was ik al bezig met energiebesparing. Ik schreef altijd zo klein mogelijk, deed het licht uit en was tegen verspilling van afval. De wereld van het onderzoek doen bleek niks voor mij. Wat mij trok binnen de energietransitie was het contact met de mensen. Écht iets doen voor de maatschappij.’

 

‘Als kind was ik al bezig met energiebesparing. Ik schreef altijd zo klein mogelijk, deed het licht uit en was tegen verspilling van afval’

 

Een foto van Patrick in zijn studententijd

 

Hoe vind je het om binnen het project Warme Wijken met studenten te werken?

 

‘Erg leuk, om twee redenen. Het is leuk om te zien hoe enthousiast en nieuwsgierig de studenten zijn. Daarin is het leuk om te zien dat ze graag aan de slag willen en vragen stellen die er echt toe doen. Wat ik ook belangrijk vind is dat studenten zien dat het werk in gemeenteland niet saai is. Dat beeld is er altijd al geweest. Maar in deze tijd is het werk bij de gemeente totaal niet saai. Het is juist heel interessant en boeiend zo’n transitie. En er komen ontzettend veel aspecten bij kijken. 

 

‘Ik hoop dat de studenten inzien dat bij de gemeente werken echt niet saai is’

 

Een project als dit helpt bij het zoeken naar werk later, want je hebt al eens geproefd van het werk en het contact zoeken met mensen. Daardoor ben je sneller klaar voor de arbeidsmarkt. Dit soort zaken heb ik gemist in mijn studie. In mijn tijd waren er promovendi die zonder baan op straat kwamen te staan.’

 

Wat hoop je uit het project Warme Wijken te halen? En wat hoop je dat studenten uit het project halen? 

 

‘Ik ben benieuwd in hoeverre mensen weten dat ze van aardgas af moeten en hoe het bij sommige bewoners al bevalt. En zijn de mensen zonder warmtepomp op de hoogte van die ervaringen? Houten was een pionier met de warmte koude opslag in de wijk de Mossen, maar deze techniek was niet gelijk een succes. Ik ben benieuwd of dat de beeldvorming van bewoners in verschillende wijken in Houten heeft beïnvloed.

Ik hoop dat de studenten inzien dat bij de gemeente werken echt niet saai is. En dat het niet allemaal om papierwerk draait, maar dat je ook echt in gesprek moet met mensen. Dat het lastig is om mensen te bereiken, mee te nemen in de complexiteit van het probleem en tegelijkertijd te overtuigen om dit samen te doen. De warmtetransitie is de komende jaren dé opgave bij gemeenten. En ze zullen meer handjes nodig hebben om dit op tijd voor elkaar te krijgen. Het is goed dat studenten hier nu al iets van proeven. 

Ik ben heel benieuwd naar wat de studenten eind januari gaan neerzetten. Ik hoop op verrassende oplossingen, waar we zelf nog niet eerder aan hebben bedacht!’

Meer weten over het project Warme Wijken? Lees het hier of neem contact op met projectcoördinator Emy Kenter via emy@academievandestad.nl.

 

Tijdens het project Warme Wijken nam Patrick de studenten mee op een rondleiding door de gemeente Houten