Mijn Plein

Het plein kampt met haar eigen uitdaging, namelijk: het plein wordt veelvuldig gebruikt voor doeleinden die de bewoners liever anders zouden zien. Dit zorgt onder andere voor geluidsoverlast op ongewenste tijdstippen. Het doel van dit project is dan ook om samen met de bewoners het plein ‘terug te veroveren’. Dit zogenoemde activeringsonderzoek wordt uitgevoerd door een vijftal studenten van Expeditie Stad, onderdeel van de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam. De opdrachtgever van het project is gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuid. Wat extra bijzonder is aan dit project is dat David zelf ook zeer actief betrokken is bij de uitvoering. David is zelf bewoner in de buurt rondom het plein. Oftewel: een unieke kans voor de studenten om te leren en ervaring op te doen! 

Startbijeenkomst

Alvorens dit project van start kon gaan vond natuurlijk de startbijeenkomst plaats. Het begon met een leuk voorstelrondje aan de hand van een voorwerp die je in je huis hebt liggen. Gelijk ook een tip voor iedereen om een bijeenkomst leuk te openen! Hier werd meteen de eerste verbinding gelegd en gemaakt; opdrachtgever Banu en student Samantha bleken allebei gek te zijn op planten! Wie weet komt dit gaandeweg het project nog van pas.

Hierna staken Banu en David van wal over de achtergrond en totstandkoming van de opdracht. Waar Banu als informatief maar ook als een leuk extraatje een uitstap maakte naar wat haar functie als gebiedsmakelaar nu eigenlijk precies inhoudt. Dit uitstapje tezamen met de overige inhoudelijk informatie wakkerde duidelijk het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van de studenten aan! Er kwamen dusdanig veel vragen dat projectcoördinator Bob zich genoodzaakt voelde om te vragen of iedereen ruimte had om wat uit te lopen. En gelukkig had iedereen dat ook! Er kwamen hartstikke goede vragen voorbij, zoals “Moeten we ons eigenlijk voornamelijk richten op de bewoners of ook op de overlastgevers?” en “David, jij als bewoner hebt vast een goed zicht op wanneer de invulling van het plein begon te veranderen?”

Al met al leidde het tot een goede start van het project. En je weet wat ze zeggen, een goed begin is het halve werk! Houd ons daarom in de gaten om erachter te komen of deze vlieger in dit geval ook opgaat!

Leuk weetje: de naam Banu komt jullie wellicht bekend voor, enkel ditmaal als opdrachtgever. HUH?! Het is inderdaad dezelfde Banu als voormalig medewerker van Academie van de Stad. Zij is sinds januari begonnen als gebiedsmakelaar in de Oude Pijp en nu dus gelijk aan de slag als opdrachtgever van Mijn Plein! Helemaal leuk.