In Amsterdam wonen veel jongeren. Juist voor hen is een woning in de stad vinden steeds minder een optie. Woonstichting Lieven De Key maakt het huisvesten van woonstarters mogelijk. En dat gaat verder dan het bieden van sleutels voor een woning. Door middel van verschillende vormen van beheer, kan de Key zich ook inzetten voor bijvoorbeeld betere leefbaarheid in een complex of juist het samen schoon, heel en veilig houden van de directe leefomgeving. Er is niet één type jongere in de stad en lijken er verschillende woonbehoeften te zijn. Zo heeft een student bijvoorbeeld andere woonwensen dan een starter. Hoe kan Lieven de Key hier met haar beheermodel het beste op inspelen? Voor dit artikel spraken we Vera, Young Professional in het project Complex Beheer die onderzoek doet naar verschillende beheermodellen. Hoe ervaart zij het project? En waar is zij tot nu toe achter gekomen?

 

Hoe kijk je zelf aan tegen het woonthema? En woon je zelf ook in Amsterdam? 

Ik zie wonen als een urgent en actueel thema, het is een primaire levensbehoefte en ik zie ook om me heen wel dat er jongeren zijn die de stad uit gaan of bij hun ouders blijven wonen puur omdat er geen alternatief is. Zelf woon ik in Noord en deel ik een appartement met huisgenoten,  en daar heb ik geluk mee gehad. Ik heb een poosje gereisd en in het buitenland gewoond en dan is het best even zoeken om weer iets te vinden hier. Doordat ik in het buitenland woonde, had ik bijvoorbeeld geen wachttijd opgebouwd. Ik hoop dan ook met m’n inzet voor het onderzoek een steentje bij te kunnen dragen aan het woonvraagstuk.

 

Vertel eens, wat is beheer eigenlijk? 

Goeie vraag! Toen ik met het onderzoek begon vond ik het ook wel een beetje zoeken. Het gaat bijvoorbeeld om het sleutels uitgeven, opleveren van een woning, contracten tekenen, maar bijvoorbeeld ook het contact leggen tussen bewoners en Lieven de Key. Wat daar verder nog bij komt kijken, dat verschilt, het kan dus ook gaan om het opzetten van een bewonerscommissie of het samen schoon en veilig houden van het gebouw. Je ziet dat er verschillende manieren zijn en dat het beheer ook verschilt vaak per complex.  

 

Waarom de doelgroep jongeren? 

Het is een belangrijke doelgroep, 23-27 jaar, omdat het natuurlijk voor jongeren best wel lastig is om een plekje te vinden in Amsterdam. Daarom is het ook wel even zoeken hoe je zo goed mogelijk als woonstichting de jongeren een plekje kan bieden. In ons onderzoek gaat het dus niet per se om studenten, maar eigenlijk om jongeren die (net) aan het werk zijn.

 

Jullie focussen je op een specifiek complex: Noorddok. Wat maakt deze plek interessant?

Noorddok is een complex in Amsterdam-Noord waar jongeren tussen 23-27 jaar wonen. Het is eigenlijk het enige complex wat zich specifiek focust op jongeren, in plaats een mix van gemengde doelgroepen of juist de focus op studenten. Het complex bestaat uit iets meer dan driehonderd woningen, zowel studio’s als tweekamerappartementen. Het staat direct naast de NDSM werf, vlakbij het centraal station. Er is een openbare tuin en in het complex gebeurt veel. Mogelijk wordt dit onderzoek in Noorddok als casus gebruikt om in de toekomst meer complexen voor deze doelgroep neer te zetten.

 

Waar zijn jullie tot nu toe achter gekomen?

We zijn er vooral achter gekomen dat er heel erg veel manieren en vormen zijn in het beheer.  ‘Facilitair beheer’ gaat bijvoorbeeld over het schoon en veilig houden van het complex, en andere beheerders hebben bijvoorbeeld een eigen kantoortje waar bewoners ook terecht kunnen voor een babbeltje en een kop koffie. En ook als je kijkt naar de uitstraling van complexen, daar zit echt verschil tussen! Verder hebben we ook op de facebookgroep gekeken van het complex, daar vroeg iemand bijvoorbeeld iets over wasmiddel en dan zie je wel dat bewoners elkaar weten te vinden. Praktische zaken dus. Maar ik kan niet wachten tot we straks ook bewoners zelf gaan spreken. 

Hoe gaat de komende periode eruit zien? 

We hebben net aangekondigd bij de bewoners dat we langskomen op het complex. We hopen komende weken veel bewoners te spreken en bij Noorddok langs te gaan om te zien en te ervaren wat er gebeurd. Mist er nog iets in het huidige beheermodel? Of sluit het juist goed aan? Daar gaan we een advies over geven aan Lieven de Key, inclusief presentatie, waar ze hopelijk ook echt iets mee kunnen!

 

 

Complex beheer
Young Professionals Vera en Katie van het project Complex Beheer