Aart Kees, ik ben wel nieuwsgierig wat voor een student jij was?

“Ik was heel enthousiast over mijn studie. De theorie wekte mijn interesse en we gingen regelmatig op veldwerk om de kennis in praktijk te brengen. Naast mijn studie deed ik veel leuke dingen met huisgenoten. Èn was ik actief lid bij mijn studentenvereniging. Ik herinner het mij als een heel onbezorgde tijd! Daar kan ik nog steeds van genieten, aangezien ik nog steeds veel vrienden uit mijn studententijd zie. Toentertijd kreeg je nog een studiebeurs naast de gratis ov-kaart. Het was lang niet zo lastig om een huis te vinden. Zoals ik zei, voor mij was het een onbezorgde tijd. Als ik nu studenten van Academie van de Stad spreek, valt mij op dat ze heel erg bezig zijn met hun toekomst. Niet alleen zijn ze druk met het opbouwen van een mooi cv, maar ook hebben ze zorgen over het vinden van een baan. Tijdens en na hun studie. De omstandigheden zijn echt veranderd.

Helaas geen studentenfoto van Aart Kees: “Ik moest er te lang naar zoeken, en helaas niet gevonden. In die tijd had ik nog geen smartphone op zak, haha.”

Je was altijd enthousiast om in de praktijk aan de slag te gaan. Hoe ben je bij de provincie Utrecht binnen het thema Energietransitie en Circulaire Economie terecht gekomen?

“Ik was klaar met studeren en dan vraag je je natuurlijk af: ‘Wat ga ik hier nou eigenlijk mee doen?’ Mijn eerste echte baan was bij een civieltechnisch ingenieursbureau. Daar was ik vooral bezig met modelleren en het maken van berekeningen. Op een gegeven moment kende ik het kunstje wel, en vroeg ik mij af: ‘Wat gebeurt er met mijn adviezen? Leidt dit tot keuzes die een project echt verder brengt?’ Ik had behoefte aan meer impact. Die drive zorgde voor de stap richting een maatschappelijke instantie, zoals bijvoorbeeld provincie. Ik mocht aan de slag met integrale vraagstukken door alle puzzelstukken samen te brengen. En daarnaast ook betrokken te zijn bij de besluitvorming. Het gaat niet meer alleen over de techniek, maar over het bouwen van een proces met elkaar. Grote transities in de maatschappij, zoals klimaatverandering en circulaire economie, vragen om een nieuwsgierige en kritische houding: ‘Waarom zijn dingen zoals ze zijn?’ Precies dat vind ik interessant, die uitdaging!

Hier zie je een eindbijeenkomst van Duurzaam Doen, voor de corona-crisis.

Dat klinkt inderdaad heel uitdagend. Hoe vind je het om zelf weer met studenten aan de slag te zijn? Hoe dagen zij jou uit?

“Het eerste waar ik aan denk, is dat studenten een hele andere blik op de maatschappij hebben. Zodra het regionale energietransitie betreft, kom ik in de praktijk al snel en veel weerstand tegen. Tegenstanders hebben bijvoorbeeld een uitgesproken mening over windmolens en bepalen het debat. Het grappige is dat ik die weerstand niet zie bij de nieuwe generatie studenten. Geen student die sceptisch is over klimaatverandering. Zij zijn de toekomstige generatie en belangrijk voor een goede afspiegeling van de maatschappij. Als ik met studenten werk, zie ik dus echt de bevlogenheid en dat is heel motiverend.”

Leuk om te horen, die motivatie zie je ook terug in de projecten waarvan je de opdrachtgever bent. Wat kunnen studenten van jou leren, Aart Kees?

“Omdenken! Geloof niet alles wat je denkt. Wees nieuwsgierig en blijf kritisch. Vraag jezelf altijd af hoe iets in elkaar steekt. Dat is niet per se altijd de makkelijkste route. Maar daarmee ontwikkel je wel je eigen kompas en daarmee creëer jouw meerwaarde. Zo kom je er ook steeds meer achter waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je energie van krijgt.”

Wil je meer weten over Warme Wijken of Duurzaam Doen? Klik op de titels om naar de projectpagina’s te gaan!