Even een gedachte-experiment: Beeld je in dat we in 2050 leven. De wereld is een mooie plek, klimaatverandering is tegengegaan en we hebben ons gedrag aangepast en leven duurzaam. De call to action is gehoord, en het komt allemaal gewoon goed.
Welke veranderingen heeft de samenleving dan doorgemaakt? Hoe zijn we daar in 2050 gekomen? Welke reis hebben we gemaakt? Wat en wie zijn we daarin tegen gekomen? En wat was superspannend, maar hebben we met z’n allen toch gedurfd?
Als je zo terugdenkt, kun je wellicht ook de belangrijkste vraag beantwoorden: Wat is er nu nodig om bij dat positieve toekomstscenario te komen? Welke factoren spelen een belangrijke rol bij het nieuwe gedrag en (hoe) kun je op die factoren inspelen? Of: welke sociale/maatschappelijke norm kun je veranderen en hoe kun je die verandering gebruiken om duurzaam gedrag te stimuleren?
Studenten vanuit verschillende disciplines (psychologie (neuro-, klinisch, etc.), sociologie, antropologie) richten zich op deze vragen. Daarbij doen ze onderzoek naar verschillende gedragingen en doelgroepen. Ze duiken de literatuur in, werken met design thinking, en leveren een concreet voorstel op aan de provincie Utrecht.