Na meer dan drie jaar loopt het project Student Refugee Community nu ten einde. Een mooie samenwerking tussen de gemeente Utrecht, studentenhuisvester SSH, voogdijpartij Nidos, Vluchtelingenwerk, Academie van de Stad én natuurlijk studenten en jonge statushouders. Een mooi voorbeeld van een Community Building-project.

Feestelijke afsluiting

Een samenwerking van drie jaar vraagt om een mooie afsluiting. Voor de community hadden we graag een groot feest georganiseerd. De anderhalve meter samenleving maakt dit niet haalbaar. Dat was even slikken. Maar SRC zou SRC niet zijn, om zich zo uit het veld te laten slaan. Als de community niet naar een feest kan komen, komt het feest naar hen! Zo is er op een coronaproof-wijze afscheid genomen van de studentenhuizen die hebben bijgedragen aan dit waardevolle project. Bekijk de onderstaande video waarin Studiecoördinatoren Nando en Kirsten de studentenhuizen verrassen met een kleinigheidje.

Met alle bewoners van de deelnemende huizen in de community is teruggeblikt. De conclusie; wat is er veel gebeurd! Van kennismakingsgesprekken en matchgesprekken tot huisetentjes en BBQ’s. Van huisfeestjes tot serieuze gesprekken en taallessen. Oud community builder Dion vertelt: “Ik vind het bizar hoe ik in zo’n korte tijd heel veel verschillende culturen een piepklein beetje beter heb leren kennen. Prachtige herinneringen hou ik er aan over!” Benieuwd naar meer hartverwarmende verhalen? Die lees je hier.

Herinneringen

Er zijn heel veel mooie herinneringen gemaakt en ervaringen opgedaan tijdens dit project. Statushouder Ayham is drie jaar geleden in een studentenhuis gaan wonen. Over het project vertelt hij: “Het project is mij 99% geslaagd. Het is 100% geslaagd als ik ook, net als m’n huisgenoten, m’n voeten (mét schoenen aan) op de bijzettafel zet.”

Tijdens de bijeenkomst blikt Studentcoördinator Nando terug op zijn stage. Hij heeft het niet altijd makkelijk gehad. “Soms zat ik met m’n handen in het haar. En dan bedacht ik iets nieuws, wat vervolgens ook weer helemaal flopte. Na de kerst had ik ineens het inzicht: een community maak je niet alleen, dus ik hoef het ook niet allemaal zelf te weten, we doen het samen”, legt Nando uit.

Deze doelstelling van Nando is precies waar SRC voor staat, namelijk ‘Samen leven, samen bouwen’. Al die verschillende samenwerkingen geven energie! Yvonne Brugmans, manager strategie SSH, vertelt: “Het is mooi om te zien op welke manier elke partij en de studenten van Academie van de Stad daar hun draai aan hebben gegeven en energie in hebben gestoken. Het heeft ons veel mooie ervaringen en leerpunten gegeven waar we mee verder gaan.”

Abdulaal blij met zijn herinneringsboekje en zijn studentenhuis.

 

Project in nieuwe vorm

Een van de leerpunten van afgelopen jaren is dat één-op-één aandacht belangrijk is. In sommige gevallen is er een hechte band nodig om er echt achter te komen wat iemands behoeften zijn. Om dit te bereiken, vormen we het project Student Refugee Community komend schooljaar om naar het project Hospiteerbuddy’s. In dit project coacht een groep studenten de jonge statushouders naar woonruimte middels peer-to-peer contact. Daarnaast wordt er een gelijkwaardig netwerk opgebouwd tussen alle studenten en statushouders. 

Jan Braat, beleidsadviseur gemeente Utrecht, zegt hierover: “Het basisidee is hetzelfde. Studenten en statushouders wonen samen; dat is goed voor de integratie en geeft jongeren de kans om zich thuis te laten voelen in Utrecht. De verschillen vallen weg in het contact, het zijn allemaal jonge mensen bij elkaar.” Dit is dus geen compleet afscheid, maar een intermezzo. Na de zomer zien we elkaar weer en gaan we met veel energie verder.