Baak Zuid als springplank

“Het doel van gemengde wooncomplexen als deze is om jongeren die uit een asielzoekerscentrum komen een vliegende start te geven in Amsterdam. Samen met de gemeente Amsterdam wordt er jaarlijks een opgave vastgesteld van hoeveel statushouders er geplaatst worden. Deze jongeren plaatsen we graag op plekken waar er meer kansen zijn, zowel economisch als sociaal.

We hopen deze jongeren een zachte landing te kunnen bieden door een community te creëren in het pand waar ze terecht komen. Dit doen we door een prettige woonruimte aan te bieden met veel mogelijkheden om samen te komen. In Baak Zuid is er een gezamenlijke woonkamer en keuken in de oude kapel, een dakterras en een tuin. Maar ook door de groep samen te plaatsen, te kijken naar de selectie van bewoners en met vier community builders van Academie van de Stad echt te bouwen aan de community. Uiteindelijk moeten de bewoners het samen doen en dat heeft in dit complex goed uitgepakt!”

Een goede energie

“Er hangt een goed energie in het complex. Je merkt dat mensen op elkaar letten en een oogje in het zeil houden, soms horen we bijvoorbeeld dat bewoners zich zorgen maken over een buurman of -vrouw. Dat het hier bovengemiddeld goed gaat kan door verschillende dingen komen, het is een mooi pand, het is een klein complex, het is een fijne groep bewoners maar de community builders in het bijzonder maken verschil. Ze weten echt de aansluiting te vinden door van alles te organiseren en de buren te betrekken. Zeker in deze tijd is dat een heuse uitdaging: het complex werd net een maand voor de corona uitbraak opgeleverd. Het is een constante afweging tussen wat kan wel en wat kan niet. 

Samen met de andere bewoners hebben ze de gemeenschappelijke ruimtes tot in de puntjes ingericht, ze hebben een taalcafé opgericht, er zijn taalmaatjes en ze organiseren film- en poolavonden. Dat vind ik echt successen en heel leuk om te zien. Het werkt twee kanten op: beide groepen inspireren elkaar en leren van elkaar.” 

De vier community builders van Baak Zuid

 

Samenwerken met community builders

“De samenwerking met de community builders is heel fijn. We hebben korte lijntjes waardoor we elkaar weten te vinden en we snel problemen op kunnen lossen. Ze hebben goed contact met de andere bewoners en kunnen daardoor makkelijk helpen als de communicatie stroef loopt als iemand bijvoorbeeld moeite heeft met de Nederlandse taal.

Hoewel deze schakelrol heel nuttig kan zijn, is het wel zoeken naar een balans. Toen er in het begin wat technische mankementen waren aan het net gerenoveerde pand viel er veel op de schouders van de community builders. Een volgende keer zou ik hen hier minder mee belasten, dan kunnen zij zich vooral richten op het sociale aspect.” 

Nu al geslaagd

“Zo als het er nu voor staat is het project eigenlijk al geslaagd! Ik hoop dat de bewoners zo lang ze hier wonen dat op deze manier kunnen doen. In goed contact met elkaar en hopelijk een mooie opstap voor intrede in het Amsterdamse leven. Zelf ben ik vanuit Breda naar Amsterdam verhuisd en was ik graag in zo een wooncomplex komen te wonen. Een grote stad als Amsterdam kan toch anoniem zijn. Door in een gemengd wooncomplex te wonen kan je bijdragen aan een mooi doel en het lijkt me een verrijking om met zoveel diversiteit te wonen. 

Ik hoop dat de community builders en andere bewoners dat meenemen uit hun tijd hier. Het is heel mooi dat je leert met verschillende achtergronden te verbinden, het gaat om het vinden van overeenkomsten. Verschillende denkpatronen en achtergronden zal je namelijk altijd tegenkomen.”

 

Meer weten over onze andere community building projecten? Dat lees je hier of neem gelijk contact op via amsterdam@academievandestad.nl of 085 3033 707.