De studenten hebben als taak om Baak Zuid een plek te maken waar bewoners prettig met elkaar samen wonen, zij werken aan Community Building. Daarnaast is het wenselijk dat de bewoners samen leven en elkaar helpen als dat nodig is. In het complex organiseren bewoners activiteiten om ontmoetingen tot stand te brengen. Een taak die door de maatregelen rondom coronacrisis extra uitdagend maar ook nog belangrijker is.

In februari 2020 hebben de bewoners hun sleutels ontvangen. De community builders hebben hier een feestelijk moment van gemaakt waar de bewoners elkaar konden leren kennen en samen hebben gegeten. Ondanks de Corona-maatregelen die kort daarna werden aangekondigd hebben de community builders het contact met en tussen de bewoners gelegd. Contact wordt onderhouden via een Whatsapp-groep en een gezamenlijke Facebook pagina.

In het afgelopen jaar hebben de community builders gezocht naar dingen die ondanks de regels nog wel kunnen! Om te beginnen hebben ze plantjes langsgebracht om de woningen op te fleuren. Online organiseren ze bijeenkomsten om spelletjes te doen of samen te schilderen met Bob Ross. Aan de feestdagen geven ze ook altijd aandacht, met kerst stuurde ze iedereen een persoonlijke kerstkaart, met Pasen hebben ze paaseitjes verstopt en voor de Ramadan brengen ze s ’avonds eten langs. Onder de bewoners hebben ze geïnventariseerd wie er Nederlandse taalhulp wil ontvangen en geven en aan de hand daarvan taalmaatjes aan elkaar gekoppeld. Ook brengen ze maandelijks een nieuwsbrief uit waarin de o.a. de verjaardagen van de bewoners, tips voor activiteiten in de buurt, een interview met een professional uit de wijk en een interview met een bewoner in te vinden zijn.

Toen er weer wat meer mogelijk was hebben ze Community Building commissies opgezet voor de gemeenschappelijke ruimtes, zo ontstond er een kapel-, dakterras- en tuin commissie. De kapel is nu een fijne plek om te zijn waar bewoners samen kunnen komen om te poolen, films te kijken of spelletjes te spelen. Op het dakterras staan zelfgemaakte banken waar deze zomer lekker in de zon gelounged is. Om de tuin goed kunnen onderhouden hebben de bewoners een workshop gekregen. Ook hebben de bewoners kruiden geplant die voor gezamenlijk gebruik zijn.

Schilderen met Bob Ross. Zo komt de Community Building wel van de grond bij Baak Zuid!

Voor de toekomst staan er een hoop leuke activiteiten op planning voor zowel de bewoners van het pand als voor mensen uit de buurt. Helaas is het daarvoor is het nog afwachten wanneer de situatie het toelaat. Maar door de inzet van de community builders weten de bewoners elkaar in elk geval al goed te vinden!