Community Builders Baak Zuid

Vier studenten wonen in Baak Zuid als community builder. Hun doel? Van Baak Zuid een plek maken waar bewoners prettig samen wonen. Zo organiseren ze activiteiten en schrijven een maandelijkse nieuwsbrief om ontmoetingen tot stand te brengen. Op deze manier leren de bewoners elkaar kennen en ontstaat er een community waarin men elkaar helpt. Lees hier meer over de ervaringen van de opdrachtgever Esli. 

 

Een feestelijke start

In februari 2020 ontvingen de eerste bewoners van Baak Zuid hun sleutel. Van dit moment hebben de Community Builders direct een feestelijke moment gemaakt door samen te eten. Veel bewoners kende elkaar daardoor al toen ze in de periode daarna het pand betrokken. Tijdens de verhuizingen zag je de voordelen daarvan terug, de bewoners hielpen elkaar direct! 

 

Baak Zuid

 

Inrichten gemeenschappelijke ruimtes

Omdat het pand in februari 2020 opgeleverd werd waren de gemeenschappelijke ruimtes nog leeg. Door commissies op te zetten en bewoners te betrekken zijn deze ruimtes nu mooi ingericht en klaar voor gebruik! Zo is de kapel een fijne plek waar bewoners samen kunnen komen om te poolen, films te kijken of spelletjes te spelen. Op het dakterras staan zelfgemaakte banken waar in de zomer lekker in de zon gelounged wordt. De tuin wordt onderhouden door een groep bewoners die hier ook een workshop voor gekregen hebben. Ze onderhouden onder andere een strook met kruiden voor gezamenlijk gebruik.  

 

Baak Zuid

 

Creatief met corona

De beperkingen van de corona maatregelen maakte de taak van de community builders uitdagender maar ook des te belangijker. Ondanks de maatregelen bleven de community builders zoeken naar creatieve manieren waarop ontmoetingen tot stand gebracht konden worden. Zo werd contact onderhouden via een Whatsapp-groep, zijn er plantjes langsgebracht, organiseerde ze online bijeenkomsten om spelletjes te doen of samen te schilderen en doen ze iets extra’s tijdens de feestdagen. Daarnaast zijn er taalmaatjes en wordt er een nieuwsbrief uitgebracht. 

 

Baak Zuid

 

Samenkomen wanneer het kan

Wanneer het kon organiseerde de Community Builders Baak Zuid-uitjes, uitjes waarbij alle bewoners welkom zijn. Ze zijn bijvoorbeeld gaan midgetgolfen in het nabijgelegen Amstelpark, gaan schaatsen op de Jaap Eden baan en een rondvaart gehad door de grachten. Ook hebben ze laagdrempelige activiteiten georganiseerd zoals een tweewekelijkse filmavond in de Kapel en een wandeling van Dynamo door de buurt. Kortom: met een goed gevoel sluiten we het Community Building-project in Baak Zuid af. We zijn trots op alles wat we samen met de Community Builders hebben weten te creëren de afgelopen tijd. We wensen de bewoners veel plezier met het samenwonen de komende jaren!

 

Baak Zuid