In februari 2016 is Kay begonnen voor Springlevende wijk Betondorp en heeft daar 1,5 jaar gewoond en zich ingezet voor de buurt. Vervolgens is hij verhuisd naar de Rudolf Dieselstraat om van daaruit Betondorp voort te zetten vanuit Springlevend Watergraafsmeer. In de Rudolf Dieselbuurt heeft hij 1 jaar gewoond, totdat de huizen helaas gesloopt werden. Tijdens zijn jaar in de Rudolf Dieselbuurt is Kay ook begonnen bij het Young Professional-project Profileerbureau, wat hij ook bijna 2 jaar gedaan heeft. Tot slot hebben wij Kay tijdens zijn tijd in de Rudolf Dieselbuurt gevraagd of hij interesse had om op Spark Village te komen wonen als community builder, waar hij de afgelopen jaren samen met andere bewoners een ongelofelijk hechte community heeft weten neer te zetten met studenten, statushouders en werkende jongeren.

Kay
Kay de Vries


We hebben Kay gevraagd zijn mooiste herinneringen van de afgelopen jaren op papier te zetten, dit resulteert wat ons betreft in een inspirerende trip down the memory lane

“Voor Betondorp vind ik het mooiste dat na het stoppen van de Springlevende Wijk bewoners onze projecten hebben doorgezet en er nu steeds meer bewoners zijn die zich actief inzetten. Bewoners bemoeien zich nu met het organiseren van muziekavonden, organiseren van markten, onderhouden en vergroenen van de buurt, maar ook met de inrichting van de openbare ruimte. Heel mooi om te zien hoe de bewoners regie hebben genomen en zorgdragen voor elkaar. Een betere uitkomst van een oude SW kan ik me niet wensen.

Bij het Profileerbureau vond ik het erg mooi om te zien hoeveel bedrijvigheid er in Oost is om je voor een ander in te zetten en welke uitdagingen en valkuilen daarbij horen. Persoonlijk hoogtepunt is denk ik wel dat ik samen met de stichting Al Maarif tot tweemaal toe een fonds van 50.000 euro hebben binnen weten te krijgen waardoor de toekomst van de stichting voorlopig verzekerd was. Nu ik erop terugkijk was het toch wel bijzonder dat dat gelukt is, met zulke bedragen had ik namelijk nog niet eerder gewerkt en het is fantastisch dat ik zo iets heel concreets kon bijdragen.”

Kay de Vries en oud medewerker Loes Geijsen net na een hardloopwedstrijd

 

“Bij Spark Village was ik vanaf het begin van het project betrokken en het mooiste was voor mij om van scratch mee te maken hoe een community ontstaat. Op Spark begonnen we eind 2018 in één grote modderige bouwput, wat nu getransformeerd is tot een kleurrijke en levendige community waarin mensen zich veilig en thuis voelen. Spark laat daarmee zien wat mogelijk is wanneer verbondenheid ontstaat en bewoners zich voor elkaar inzetten. Ofwel de kracht van community. Daarnaast heeft Spark mij nieuwe vriendschappen en een mooie relatie opgeleverd!

De grootste uitdaging blijft denk ik steeds opnieuw mensen te benaderen, te betrekken en te verbinden. In de jaren bij AvdS heb ik met zoveel verschillende mensen gewerkt waar ik anders nooit in aanraking mee zou zijn gekomen. Dat vraagt om steeds open te staan voor een ander, niet te snel te oordelen, maar ook om bewust te zijn wat je als mens te bieden hebt aan de ander. Ook al spreek je soms elkaars taal niet eens. Als een wat meer introvert persoon vond ik het in het begin spannend om op onbekenden (nog steeds een beetje) af te stappen en vroeg ik me wel eens af of ik geschikt was als community builder. Doordat ik bewuster ben geworden van wat ik te bieden heb, sta ik nu met vertrouwen in contact en in organiseren van activiteiten.”

Kay is nu zijn scriptie aan het schrijven voor de master Humanistiek en hoopt daar het eind van dit jaar klaar mee te zijn. Afstuderen is zijn belangrijkste doel nu. Verder werkt hij bij proeflokaal ’t Nieuwe Diep in het Flevopark en is hij sinds kort lid geworden van het buurtcomité van Fonds voor Oost. Oftewel, wij hebben er alle vertrouwen in dat elke buurt waar Kay gaat wonen kan rekenen op zijn onuitputtelijke maatschappelijke inzet en grote betrokkenheid! Wij zijn hem dankbaar voor al zijn betekenisvolle werk en kijken trots terug op zijn indrukwekkende loopbaan bij Academie van de Stad.