Op het moment dat een jonge statushouder in Nederland aankomt, moet hij of zij helemaal opnieuw beginnen. De statushouder spreekt de taal niet, heeft nog geen sociaal netwerk en is niet bekend met de Nederlandse cultuur. Een warm welkom in een community met andere statushouders en studenten kan een statushouder goed op weg helpen. Nu maakt corona het er niet makkelijker op om aan een fysieke community te bouwen en het community-gevoel te ervaren. Maar dit is ook weer een mooie uitdaging. Namelijk om te kijken hoe jongeren alsnog met elkaar in verbinding kunnen worden gebracht.

Community
De studenten en statushouders spelen bingo tijdens een online bijeenkomst.

Leren met en van elkaar

Naast het project JongGras Sportbuddies, zet het project Hospiteerbuddy’s zich ook in om jonge statushouders een plekje in de stad te bieden. Of dat nou gaat over sporten, of over het vinden van een woning. Uiteindelijk willen alle studenten van het project de statushouders op weg helpen naar het thuis voelen in Utrecht.

Nu vraag je je vast af, waarom is community building zo belangrijk? Daar geeft Lara graag antwoord op: “Een community zorgt ervoor dat mensen een groep hebben waarin ze met elkaar kunnen delen, verbinden en plezier hebben. Op deze manier kunnen statushouders als ze in Utrecht gaan wonen zich sneller thuis voelen. Daardoor ervaren ze meer steun bij de inburgering en het bij vinden van een leuke sport en woning.”

Verschillende community’s

Eigenlijk maken wij allemaal deel uit van verschillende community’s. Bijvoorbeeld bij de opleiding die je volgt, de sportclub waar je lid bent of het studentenhuis waarin je woont. Dit zijn plekken waar je je thuis kan voelen en je ei kwijt kan. Binnen de community zijn er bepaalde normen en waarden die centraal staan. Hierdoor weet je wat je van elkaar kan verwachten, en wordt er op deze manier een vertrouwensband met elkaar opgebouwd. Het mooie aan een community is dat elke uniek is. Samen met anderen kan jij een community vorm geven.

De community van JongGras Sportbuddies, evenals die van en Hospiteerbuddy’s, brengt studenten en jonge statushouders samen. Naast dat de projecten gericht zijn op één-op-één begeleiding is het belangrijk om de deelnemers van het project ook onderling met elkaar te verbinden. Binnen de community leren de statushouders weer andere maatjes kennen, waardoor ze hun sociale netwerk uitbreiden. Hierdoor zien statushouders dat zij niet de enige zijn die nieuw zijn in Utrecht. Dat schept een band. De sfeer in de community is erg gemoedelijk en prettig. Daarnaast is het ontzettend tof om te zien hoe de studenten de jonge statushouders vol enthousiasme ontvangen en ze een warm welkom geven. Ben je benieuwd wat er zoal gebeurt binnen de community? Lees snel verder!

Community
Een buddykoppel: een student en statushouder maken er altijd een feestje van.

BINGO!

Het nummer Jemal Romodan van Gezana, ingezonden door Awalet, galmt door de microfoon van ieders laptop. Iedereen is aandachtig aan het luisteren, om het nummer te raden. Onder het genot van wat pepernoten wordt er fanatiek meegedanst en gezongen. De buddies Jasper en Yavuz kunnen hun glimlach niet van hun gezicht halen als het nummer Dili Duduk van Tarkan wordt opgezet.

Al snel klinkt er: ‘Bingo!’ Julio en Asmeron roepen de kreet hard en zo dicht mogelijk bij de microfoon van de laptop. Direct verschijnen er op de verschillende schermpjes van de videobel-meeting wat teleurgestelde gezichten van de rest van de jongeren. Bijna niemand had door dat een buddykoppel hun bingokaart al redelijk vol had. Maar er is geen tijd om treuren, want iedereen die heeft meegedaan heeft iets lekkers gekregen. Voorafgaand hebben de studentcoördinatoren Lara en Floor een pakketje vol lekkernijen langs de deuren gebracht. De jonge statushouders vinden het Sinterklaasfeest een beetje vreemd, maar wat zoetigheid blijkt altijd welkom.

Community
Het feestelijke pakketje van de stuco’s Floor en Lara.

Iedere maand komt de community (online) bij elkaar om een toffe activiteit te ondernemen. De afgelopen maand is de community al flink uitgebreid. De pandemie maakt het een uitdaging om het community-gevoel te ervaren. Desondanks is  zo’n community activiteit juist nu extra belangrijk. Dat zorgt voor verbinding. Lara haalt energie uit  het leggen van verbinding. Zo vertelt ze: “Persoonlijk vind ik het kwalijk dat we in een maatschappij leven die sterk gericht is op het individu. Ik vind het belangrijk dat mensen niet vergeten te denken vanuit het collectief en elkaar blijven opzoeken en helpen waar nodig. Community building zie ik als een mooie manier om mensen met elkaar te verbinden. Het is fijn dat ik met mijn team en het team Hospiteerbuddies een bijdrage kan leveren aan het verbinden en thuis laten voelen van statushouders in Utrecht. Zo maken we Utrecht samen weer een stukje mooier!”

De volgende activiteit

Het streven is om de community nog groter te maken, tijdens de volgende bijeenkomst. Op deze manier hoopt het project nog meer jonge statushouders en studenten worden samengebracht. In januari wordt de community activiteit georganiseerd door een buddykoppel. Zij zijn nu al volop bezig met het brainstormen voor een leuk activiteit. Lara en Floor hebben er al zin in!