De rol van Community Builders

Community Builders, voornamelijk studenten en recent afgestudeerden, zijn de kern van ieder Springlevend Wonen project. Deze enthousiaste jonge mensen zijn niet alleen de oren en ogen van het wooncomplex, maar ook de aanjagers voor het organiseren van leuke activiteiten en het stimuleren van verbinding tussen de bewoners. Het werven van de juiste Community Builders is belangrijk.

Het werven van de juiste Community Builders is belangrijk.

Daarom gaan wij op zoek naar mensen die zich écht willen inzetten, het leuk vinden om in contact te staan met mensen en echte verbinders zijn. Een van onze Community Builders (van ons project aan de Spinozcampus) is Ting. Zij zegt daarover: “Ik vind het leuk om met buren om te gaan en hun achtergronden en interesses te leren kennen in de evenementen die we organiseren.”

 

Het belang van gemeenschappelijke ruimtes

Onze ervaring vanuit verschillende Springlevend Wonen projecten heeft het belang aangetoond van gemeenschappelijke ruimtes. Een gemeenschappelijke ruimte is een ruimte waar iedereen samen kan komen en waar activiteiten georganiseerd kunnen worden. Deze toegankelijke ruimtes zijn niet alleen een uitnodiging voor interactie, maar verlagen ook de drempel voor betrokkenheid. Van samen eten en diepgaande gesprekken tot spel- en filmavonden, deze ruimtes zijn een groot onderdeel van een succesvol project. 

Deze toegankelijke ruimtes zijn niet alleen een uitnodiging voor interactie, maar verlagen ook de drempel voor betrokkenheid.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Springlevend Wonen project op de Spinozacampus in Zuid-Oost. In een eerder artikel vertelden we over de activiteiten die georganiseerd waren en wat de Community Builders nog wilden bereiken. Euclid zei toen: “De komende maanden wil ik het gemeenschapsgevoel versterken en verstevigen, wat voor een goed fundament zorgt voor de komende jaren.”

Sinds kort hebben de Community Builders uit dit project ook een gemeenschappelijke ruimte tot hun beschikking. En dat is gelijk terug te zien! Er worden grote stappen gezet om de doelstelling van Euclid te bereiken. De Community Builders maken volop gebruik van de ruimte. Zo hebben ze een welkomstfeest voor nieuwe studenten, een spelletjesavond en een kledingruil georganiseerd. Daarnaast wordt er ook samen voetbal, rugby en Formule 1 gekeken. Veel mooie en verbindende activiteiten die de bewoners samenbrengen. 

 

Activiteiten geïnspireerd door bewoners

Bij het plannen van activiteiten streven we ernaar nauw aan te sluiten bij de interesses van de bewoners. Daarnaast houden we ons ook bezig met de vraag: wat als de Community Builders er niet meer zijn? Een duurzame overdracht is daarom cruciaal. Daarom ondersteunen en moedigen we de bewoners aan om zelf het voortouw te nemen. Heb je groene vingers? Maak plannen voor een moestuin! Wil je samen sporten? Organiseer een bootcamp met je buren! Het activeren van bewoners bevordert een gevoel van eigenaarschap en gemeenschap binnen het complex.

 

Meer weten over Community Building en onze Sprinlevend Wonen projecten?

Neem contact op met projectcoördinator Bob via bob@academievandestad.nl of neem een kijkje bij onze projecten.