Digitale lessen

In het project DigiCoach helpt een team van studenten bewoners in Amsterdam-West met het aanleren van digitale vaardigheden. Onze wereld wordt steeds digitaler en niet iedereen kan deze snelle verandering bijbenen. Dat leidt tot allerlei ongemakken, want wat doe je als je bankzaken niet meer kan regelen? Of als het niet lukt om belangrijke informatie op te zoeken? Vervreemding van de digitale wereld, zorgt op termijn voor vervreemding van de maatschappij. Onze DigiCoaches zorgen ervoor dat dit niet gebeurt.

“Door de snelle ontwikkeling van technologie, is het voor veel ouderen lastig om bij te blijven en de nieuwste digitale hulpmiddelen te begrijpen” – Danisha, DigiCoach

DigiCoach Danisha vertelt over de problematiek die zij als coach op dagelijkse basis tegenkomt. “Het is een grote uitdaging voor ouderen om zich aan te passen aan de digitale wereld. Deze uitdaging wordt veroorzaakt door de snelle ontwikkeling van technologie;  ouderen hebben vaak moeite om bij te blijven en de nieuwste digitale hulpmiddelen te begrijpen. We zien dit veel terug tijdens de digilessen: de informatie die we ze daar leren is soms te veel voor hen, dus een passend tempo is belangrijk.”

 

Coaching in de buurt

Voor de coaching van de deelnemers werkt Academie van de Stad nauw samen met Combiwel; de organisatie achter de buurthuizen in Amsterdam West waar de digilessen gegeven worden. Samen met Combiwel worden er passende locaties uitgekozen waar er behoefte is aan begeleiding. Tijdens de digilessen gaan de coaches van Academie van de Stad aan de slag met het begeleiden en coachen van kansarme bewoners uit de buurt. Zij worden geholpen met het verbeteren van hun digitale vaardigheden. 

In totaal doen er nu 90 deelnemers mee. Zij zijn verdeeld over 7 buurthuizen in Amsterdam West. De onderwerpen die het meest aan bod komen zijn internetbankieren en het regelen van overheidszaken zoals het aanvragen van toeslagen met DigiD. Maar denk ook aan dingen die voor de meeste mensen heel simpel klinken, zoals het versturen van een bericht op WhatsApp. Naast de vragen waar de deelnemers zelf mee komen, worden zij ook begeleid middels een vast computerprogramma dat hen algemene computervaardigheden leert. Dat programma, gefaciliteerd door de organisatie Leef en Leer van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, heeft een passende naam: het Klik- en Tik-programma!

 

In project DigiCoach helpen jongeren Amsterdammers die minder digitaal vaardig zijn bij online zaken.

 

Tegen eenzaamheid

De coaching vindt voornamelijk plaats in groepsverband, een beetje zoals in een echte klas.  Naast het verbeteren van hun digitale vaardigheden is eenzaamheid ook een belangrijke reden voor deelnemers om naar de digilessen te komen. Na verloop van tijd ontstaat er vaak een hechte band tussen de deelnemers onderling, maar ook tussen de deelnemers en de coaches. Dat is prachtig om te zien! 

“Een deelnemer had een vraag over hoe zij online boodschappen kon doen, omdat zij fysiek niet sterk genoeg is om naar de winkel te gaan. Wij hebben daarbij geholpen en nu bestelt zij wekelijks haar boodschappen online.” – Suvitha, DigiCoach

Daarnaast worden de deelnemers steeds zelfverzekerder in hun computervaardigheden. De coaches horen vaak dat de deelnemers veel baat hebben bij de lessen. “Een van de deelnemers vroeg om hulp bij het online boodschappen doen, omdat zij niet meer sterk genoeg is om fysiek naar de winkel te gaan. We hebben haar daarbij geholpen en nu bestelt ze wekelijks haar boodschappen online”, vertelt coach Suvetha. De deelnemers van DigiCoach voelen zich door de digitale lessen minder eenzaam en steeds zelfredzamer. De lessen hebben daarmee veel impact op het dagelijkse leven van de deelnemers. Ze durven steeds meer dingen vanaf hun computer te doen, zoals het bestellen van boodschappen, het aanvragen van overheidsdiensten of bankieren. Hun zelfvertrouwen om digitale handelingen uit te voeren neemt door de lessen alsmaar toe. Daar worden wij heel blij van! 

 

De coaches van project DigiCoach
De coaches van project DigiCoach

 

Meer weten?

Meer weten over project DigiCoach, of heb je een ander idee voor een nieuw project? Neem contact op met projectcoördinator Ayu Dam, via ayu@academievandestad.nl of 0615357227.