Geschreven door community builder Tess van Groenigen

Welkomstfeest

Op 14 december was het tijd voor het welkomstfeest. Het ontvangst van Stadgenoot, Academie van de Stad, stadsdeelvoorzitter Maarten Poorten en de bewoners van Stek Oost vond plaats in de kantine van Zeeburgia. Hier werden wat hapjes en drankjes geserveerd en gaven meerdere aanwezigen een korte speech. Daarna stond buiten een brassband klaar om iedereen te begeleiden naar Stek Oost. Voor de ingang werd het gigantische logo met de ledverlichting erachter onthuld. Na de onthulling was er de gelegenheid om de begane grond van Stek Oost te bekijken. De rest van het feest werd voortgezet terug in de kantine.

Community

Stek Oost is een complex dat als hoofddoel heeft een community met alle bewoners te vormen, door Community Building. Academie van de Stad is dit project in opdracht van Stadgenoot gestart met als doel ervoor te zorgen dat mensen met verschillende achtergronden samenkomen en ook samen een fijne leefsfeer creëren. Om dit werkelijkheid te maken steekt iedereen een aantal uur per week tijd in het omgaan met elkaar. Door Academie van de Stad zijn er acht community builders ingezet. Zij zijn verdeeld over het gebouw en zijn een aanspreekpunt voor de bewoners. De community builders kunnen bijvoorbeeld helpen met het organiseren van evenementen, het installeren van de bewonersapp en meer. In ruil voor hun inzet ontvangen de community builders een vrijwilligersvergoeding.

Tijdens de feestdagen zijn er al een aantal activiteiten georganiseerd. Zo was er een ‘Olieborrel’, waarop het nieuwe jaar werd gevierd en hebben geïnteresseerde bewoners samen een kerstfilm gekeken. Daarnaast zijn er al verschillende voetbal/FIFA-avonden geweest. Bovendien worden er samen veel spellen gespeeld in de huiskamer.

Wat vinden de community builders?

Ashley, een van de community builders, is erg enthousiast over de manier van omgaan met elkaar. “Mijn buurjongen belde laatst om 02:00 ’s nachts aan, omdat hij in de bewonersapp had gezien dat ik nog actief was. Hij stond toen met een gezonde smoothie voor de deur, super lief. De dag daarna werd ik verrast door mijn Surinaamse buurmeisje met een bord bami. Op Stek Oost is dit voor mij de normale gang van zaken en dit vind ik fantastisch!”

Joeri vertelt dat hij per week sinds de start al nieuwe mensen heeft leren kennen kennen. Hij stelde zich vanaf het begin enthousiast aan iedereen voor als community builder en rond de tijd dat de welkomstbijeenkomsten van de gangen waren had hij al een heleboel mensen ontmoet. Hij ziet ernaar uit om nog meer mensen te ontmoeten en hoopt voor hen nog veel leuke dingen te organiseren en gezellig met hen samen te wonen.

En zo, na het officiële en gezellige welkomstfeest gaan de community builders en alle bewoners vol goede zin verder met elkaar leren kennen en het creëren en behouden van een fijne woonplek!