Community Building

Op een voormalig trainingsveld van voetbalvereniging Zeeburgia staat het wooncomplex Stek Oost. Dit complex is gerealiseerd door Stadgenoot in het najaar van 2018 toen er veel vraag was naar woningen voor jonge statushouders. Community Building is van groot belang in dit duurzame project. Iedere bewoner zet zich een uur per week in voor de community. Om de bewoners hierin te ondersteunen zet een team van acht Community Builders zich – onder begeleiding van Academie van de Stad – vier uur per week in voor hun community Stek Oost. De Community Builders wonen allemaal op een andere gang en zijn daar het aanspreekpunt voor de bewoners. Ze helpen met het organiseren van evenementen, het opzetten van commissies en het beantwoorden van vragen in de bewonersapp. Dit resulteert in plek waar allerlei initiatieven tot stand komen en waar regelmatig gezellige activiteiten georganiseerd.

 

Samen in Stek Oost

Een van de manieren om bewoners samen te brengen is door het opknappen van de gezamenlijke ruimtes. Zo wordt de tuin in samenwerking met de gemeente aangepakt door het groen te onderhouden en pingpongtafels te plaatsen. Maar het gevoel van community zit ook in de kleine dingen, zoals het plaatsen van een deelkast waar bewoners levensmiddelen, eten en kleding kunnen achterlaten voor andere bewoners. Naast het onderhouden van de gezamenlijke ruimtes is er ook plek voor leuke activiteiten. Momenteel is er een wekelijks taalcafé waarbij de buren spelletjes spelen met elkaar en samen eten. Ook wordt er elke maand samen met welzijnsorganisatie Dynamo een soepavond georganiseerd, en heeft Stek Oost een zaalvoetbalteam samen met bewoners van Spark Village. Op deze manier wordt laagdrempelig contact met elkaar gestimuleerd.

Benieuwd naar de ervaringen van een van de Community Builders op Stek Oost? Lees hier de blog.

 

Uitdagingen Stek Oost

De combinatie van een diverse groep Amsterdamse jongeren geeft veel kansen maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoewel de Community Builders niet verantwoordelijk zijn voor de diverse problematiek die hierbij komt kijken, komen zij hier in hun rol wel mee in aanraking. Academie van de Stad probeert de Community Builders hier zo goed mogelijk op voor te bereiden door hen trainingen te geven, goed op de hoogte te blijven van wat er op het complex speelt en de grenzen van Community Builders te bewaken door bij serieuze kwesties de betreffende professionele instanties te betrekken.

Meer weten over het netwerk rondom wooncomplex Stek Oost? Lees hier verder.