Community Building

Op een voormalig trainingsveld van voetbalvereniging Zeeburgia staat het wooncomplex Stek Oost. Dit complex is gerealiseerd door Stadgenoot in het najaar van 2018 toen er veel vraag was naar woningen voor jonge statushouders. Community Building was van groot belang in dit duurzame project. Iedere bewoner zet zich een uur per week in voor de community. Om de bewoners hierin te ondersteunen zette een team van acht Community Builders zich – onder begeleiding van Academie van de Stad – vier uur per week in voor hun community op Stek Oost. De Community Builders woonden allemaal op een andere gang en waren daar het aanspreekpunt voor de bewoners. Ze hielpen met het organiseren van evenementen, het opzetten van commissies en het beantwoorden van vragen van bewoners. Dit resulteerde in een plek waar allerlei initiatieven tot stand kwamen en waar regelmatig gezellige activiteiten zijn georganiseerd. 

 

Samen in Stek Oost

Een van de manieren waarop bewoners samen werden gebracht was door het opknappen van de gezamenlijke ruimtes. Zo is de tuin in samenwerking met de gemeente aangepakt door het groen te onderhouden en pingpongtafels te plaatsen. Maar het gevoel van community zat ook in de kleine dingen, zoals het plaatsen van een deelkast waar bewoners levensmiddelen, eten en kleding konden achterlaten voor andere bewoners. Naast het onderhouden van de gezamenlijke ruimtes was er ook plek voor leuke activiteiten. Zo vond er een wekelijks taalcafé plaats waarbij de buren spelletjes speelden met elkaar en samen aten. Ook werd er elke maand samen met welzijnsorganisatie Dynamo een soepavond georganiseerd, en had Stek Oost een zaalvoetbalteam samen met bewoners van Spark Village. Op deze manier werd laagdrempelig contact met elkaar gestimuleerd.

Benieuwd naar de ervaringen van een van de Community Builders op Stek Oost? Lees hier de blog.

 

Uitdagingen Stek Oost

De combinatie van een diverse groep Amsterdamse jongeren geeft veel kansen maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoewel de Community Builders niet verantwoordelijk zijn voor de diverse problematiek die hierbij komt kijken, komen zij hier in hun rol wel mee in aanraking. Academie van de Stad probeerde de Community Builders hier zo goed mogelijk op voor te bereiden door hen trainingen te geven, goed op de hoogte te blijven van wat er op het complex speelt en de grenzen van Community Builders te bewaken door bij serieuze kwesties de betreffende professionele instanties te betrekken. De community building was ondanks incidenten op Stek Oost gedurende vijf jaar een groot succes.