Samen in Stek Oost

In wooncomplex Stek Oost woont een diverse groep Amsterdamse jongeren samen. Stek Oost heeft als doel dat bewoners niet alleen samen wonen, maar ook naar elkaar uitkijken en samen komen. Bewoners vormen daarom samen een community. Dit houdt in dat er een buddy systeem is waarbij bewoners aan elkaar zijn gekoppeld. Deze buddykoppels kunnen bij elkaar terecht voor vragen, hulp of een kop koffie of thee. Iedere bewoner in Stek Oost zet zich sowieso een uur per week in voor de community. Hierdoor worden er regelmatig gezellige activiteiten in de huiskamer georganiseerd.

 

Community Building

Community Building is van groot belang in dit duurzame project. Om de community van de grond te krijgen en bewoners hierin te ondersteunen heeft Stadgenoot Academie van de Stad gevraagd om met een groep van negen community builders aan de slag te gaan. Hiervoor zetten de community builders zich vier uur per week in voor hun community Stek Oost. Zij wonen allemaal op een andere gang en zijn daar het aanspreekpunt voor de bewoners. Vervolgens helpen de  community builders bijvoorbeeld met het organiseren van evenementen, het opzetten van commissies en het beantwoorden van vragen in de bewonersapp. In ruil voor hun inzet ontvangen de community builders een vrijwilligersvergoeding.

 

Stek Oost in coronatijd

In de corona tijd is het voor de Community Builders een stuk uitdagender geworden om leuke activiteiten te organiseren met grote groepen bewoners. Gelukkig is het een creatief team en steunen de bewoners elkaar door online contact te houden. Of door samen in de buitenlucht het terrein op te knappen. Ook zijn er regelmatig lekkere gerechten die in de gemeenschappelijke keuken bereidt worden. En natuurlijk zijn er wandel- en hardloopduo’s ontstaan. Omdat iedereen vaker thuis is, is het makkelijker om regelmatig te checken hoe het met iemand gaat. De Community Builders kloppen vaak aan bij elkaar voor een praatje.

Benieuwd naar de ervaringen van een van de Community Builders op Stek Oost? Lees hier de blog.

 

Stek Oost