“Indo, halfdoof en queer” staat er in zijn beschrijving op Instagram. Benjamin Caton (25) windt geen doekjes om wie hij is en waar hij voor staat. Met een grote lach op zijn gezicht rolt hij door de stad op zijn longboard. Zo komt hij in elke uithoek van zijn stad, Amsterdam. Waar hij geboren en getogen is. Het is zijn “bron van inspirerende dingen” en de stad waar hij, naar eigen zeggen, altijd terug zal keren. De komende tijd zal Benjamin zich als projectcoördinator bij Academie van de Stad inzetten om Amsterdam nóg een stukje mooier en eerlijker te maken. Maar wie is Benjamin eigenlijk? Even voorstellen: Benjamin Caton!

 

Zeg Benjamin, hoe ben je eigenlijk terecht gekomen bij deze baan?

Ik ben altijd bezig geweest met het organiseren van maatschappelijke projecten. Zo heb ik stage gelopen bij de gemeenteraad en daar zelfs voor GroenLinks op de kieslijst gestaan. Ook organiseer ik jaarlijks de eerste dekoloniale Indonesië herdenking en ben ik met vrienden bezig met het opzetten van mijn eigen wooncoöperatie, de Torteltuin. Het organiseren van dit soort maatschappelijke projecten en daarmee impact maken is echt mijn passie. Academie van de Stad leek me dus de perfecte werkplek om me hier verder in te ontwikkelen.

 

Wow, je klinkt als een bezige bij! Wat goed zeg. Waar komt deze passie voor maatschappelijke impact maken vandaan?

Goeie vraag… Het is echt mijn motor. Er is zoveel wat er in deze wereld anders en beter kan. Er zijn zoveel pijnen en problemen. Ik vind het belangrijk om dat te belichten en hier oplossingen en beleid voor te bedenken.

 

“De stad is van beton en kan veel dierinclusiever”

 

 

Sinds wanneer is dat gekomen?

Dit gevoel voor onrechtvaardigheid heb ik al sinds jongs af aan. Zo werd ik op mijn zevende vegetariër, terwijl mijn ouders wel gewoon vlees aten. Ook heb ik als iemand van Indonesische afkomst ongelijkheid gevoeld. Het koloniale verleden, de geschiedenis van mijn familie, werd niet verteld op school. Ik denk dat het vuur om onrecht te bestrijden toen al begon te branden.

 

Voor welke thema’s zou je je binnen Academie van de Stad willen inzetten?

Het lijkt mij heel leuk als Academie van de Stad iets gaat doen aan het welzijn van dieren. De stad is van beton en kan veel dierinclusiever. Ook zou ik willen bijdragen aan een betere opvang en integratie van vluchtelingen, oplossingen voor het woonbeleid, en dat minderheden beter gezien worden.

 

Naar welke projecten kijk je het meest uit?

Ik ga onder andere de Dialoogdag coördineren en StudentJobCoach. Dit lijken me beide hele mooie projecten. Ik kijk er met name naar uit om de studenten te zien groeien tijdens het project.

 

“Amsterdam is mijn bron van inspirerende dingen”

 

Waar zou je zelf in willen groeien als projectcoördinator?

Ik zou vooral nog beter willen leren managen. Waar liggen mijn valkuilen als ik mensen moet aansturen? Dat zal ik veel moeten doen en hierin groeien is erg waardevol.

 

Wat is eigenlijk jouw band met Amsterdam?

Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer. Amsterdam is eigenlijk mijn ‘normaal’. Alle andere steden waar ik kom vergelijk ik met Amsterdam. Mijn verhouding met de stad verloopt in golven. Soms denk ik: ik moet weg, maar nu zit ik juist in een fase: Amsterdam en ik zijn echt maten. Er is zoveel openheid in contact in deze stad. En je kan elke avond iets leuks doen. Het is mijn bron van inspirerende dingen.

 

Wil je altijd in Amsterdam blijven wonen?

Ik wil nog wel een keer ergens anders wonen, in het buitenland, maar ik zal altijd terugkeren naar Amsterdam. Ik wil hier mijn kinderen opvoeden.

 

 

“Ik doe minstens 1 powernap per dag!”

 

 

Waar krijg je energie van?

Ik krijg energie van heel veel dingen! Het is mijn uitdaging om hierin prioriteiten te stellen. Ik hou bijvoorbeeld van creatief bezig zijn, toneel spelen, iemand helpen met een persoonlijk probleem, mediteren, maar ik krijg ook heel veel energie van powernaps haha!

 

O ja, kan je overal in slaap vallen?

Ja ik kan heel makkelijk slapen. Ik doe minstens 1 powernap per dag!

 

Tot slot, welke tip zou jij jezelf de komende tijd meegeven?

“Het hoeft niet allemaal nu.”

Ik wil heel veel bereiken en het liefst zo snel mogelijk. Ik wil graag invloed hebben. Maar soms ben ik te ongeduldig, en moet ik erop vertrouwen dat de dingen wel op z’n plek komen.

 

Dat lijkt me een mooie afsluiting! En dat gaat zeker goed komen. Bedankt voor het interview. Heel veel plezier & succes de komende tijd!

 

 

Benjamin Caton
Benjamin Caton (25)