“Jullie, de westerlingen, vinden dat wij in armoede leven. Dat klopt als we jullie standaard van een dollar per dag aanhouden. Alleen wij leven anders dan jullie, wij leven met elkaar en dan is geld minder belangrijk. Door mijn community voel ik me juist rijk.”

Dit is één van de vele voorbeelden hoe ik (Nando) de kracht van een community heb mogen ervaren tijdens mijn stage in Oeganda. Het verhaal van mijn collega zetten mij aan het denken. Ik raakte gemotiveerd om hier ‘iets’ mee te gaan doen in Nederland. Maar hoe ga je dat dan doen? Nou…ik ben begonnen met de master Community Development aan de HU.  Daarnaast werk ik bij Academie van de Stad  mee aan het project: Student Refugee Community (SRC).

Dit is een project waarin jonge statushouders en studenten de kans krijgen om te gaan samenwonen. De statushouders kunnen door studentenhuizen worden opgenomen in hun ‘community’. Door het samenwonen kunnen zowel de statushouder als de studenten van elkaar leren. Daarnaast bouwen zij samen, door Community Building, aan een toekomst in de mooie stad Utrecht. 

De community van een studentenhuis is voor mij nieuw, maar eerlijk gezegd is het hele begrip community nog iets nieuws voor mij.  Het aankomende jaar zie ik dan ook als een soort ontdekkingsreis. Een reis waarin ik opzoek ga naar dé community. Gelukkig krijg ik binnen het project veel ruimte om te ontdekken en te proberen, dit zorgt er bij mij voor dat ik elke keer weer zin heb om verder te bouwen. Het is fijn om een brug te kunnen slaan tussen de theorie van mijn master en de praktijk bij SRC.

Een echte eindbestemming voor de ontdekkingsreis heb ik niet, omdat ik denk dat een community altijd in beweging is en nooit af kan zijn. Ik vind het daarom lastig om doelen voor over een jaar op te stellen. Maar dat zou ook goed kunnen komen omdat ik een trauma aan smart-leerdoelen heb overgehouden…. Ik hoop in ieder geval over een jaar te kunnen vertellen wat ik allemaal heb mogen ontdekken en welke waarde dit heeft gehad voor de Student Refugee Community!

Nando is de opvolger van Noah. Noah heeft zich het laatste jaar naast haar studie Journalistiek ingezet voor het project Student Refugee Community. Heel erg bedankt en tot ziens!