Hartstikke leuk dat je jouw ervaring met het project Hospiteerbuddy’s met ons te delen, Mahdi! Zou je willen vertellen wie je bent en wat je doet in het dagelijks leven?

“Ik ben Mahdi en kom uit Afghanistan. Ik ben 23 jaar oud en ik woon al vijfenhalf jaar in Nederland. Ik zit op school waar ik de opleiding Zorg en Welzijn volg. En ik loop stage. Soms sport ik en in mijn vrijetijd ben ik met vrienden, buiten of op bezoek. We koken en eten dan samen.”

 

Kun je mij meer vertellen over je deelname aan Hospiteerbuddy’s?

“Ik had maanden geleden contact met jullie door het AZC, waar ik destijds woonde. Ik moest een huis zoeken en heb vanuit het project Hospiteerbuddy’s een buddy gekregen. Mijn hospiteerbuddy heeft mij geholpen met mijzelf aanmelden, welke websites ik kon gebruik en vertelde mij verhalen over de mensen en cultuur in Nederland. Bijvoorbeeld hoe ik met mijn buren om moet gaan en het laten zien van de Hogeschool Utrecht.”

 

 

Ik ben blij dat mijn buddy wekelijks tijd voor mij vrij maakte.

 

 

Ik kan mij voorstellen dat wanneer je nieuw bent in Nederland, er veel informatie op je af komt en dit best lastig kan zijn.

“Ja, allemaal nieuwe mensen. Eigenlijk had ik geen goede ervaring toen ik nieuw was in Nederland. Sommige momenten had ik geen familie en vrienden en was ik helemaal alleen. Dus eerst was het lastig en moeilijk. Maar nu gaat het wel goed. Ik ben blij dat mijn buddy wekelijks tijd voor mij vrij maakte.”

 

 

Mahdi (23)

 

Hoe vaak had je contact met jouw buddy?

“Het was twee of drie keer in de week. We hadden elkaars WhatsApp en ik kon haar appen wanneer ik problemen had of informatie over iets wilde hebben. Zij kon mij dan bijvoorbeeld helpen met het zoeken van een huis en maakte tijd vrij om af te spreken. We spraken af en gingen soms naar een restaurant om thee te drinken of naar de Hogeschool van Utrecht om de lokalen en studenten te zien. Ik vond dat leuk, omdat ik maar vijf jaar in Nederland woon. Dat is eigenlijk helemaal niks, want ik ben hier niet opgegroeid en vijf jaar is eigenlijk niet zo lang. Ik had ook niet zoveel mensen in mijn omgeving die mij konden helpen. Ik wist eigenlijk helemaal niks van mijn buddy en zij niet van mij, maar door met elkaar in contact te komen konden wij elkaar helpen. Dat was het leukste! De eerste kennismaking vond ik niet leuk, omdat ik haar nog niet kende.”

 

 

“We moeten elkaar helpen. Maakt niet uit welke kleur, huid, taal en welk land.”

 

 

Hoe heeft jouw buddy je geholpen in de zoektocht naar een huis?

“Zij liet mij de informatie zien en op welke website ik dit kon vinden. Zij heeft mij letterlijk de weg laten zien, maar ik moest het zelf doen. De eerste keren heeft zij mij wel verteld wat ik precies moest doen, omdat het moeilijk is wanneer je niet veel weet. Ik heb op veel websites gezocht. Uiteindelijk heb ik mij bij Portaal ingeschreven en iemand gesproken en na zes maanden een woonplek gekregen.”

 

Wat fijn dat jij een woonruimte hebt gevonden! Wat wil jij jongeren met hun zoektocht naar een woonruimte als tip meegeven?

“Dat de situatie moeilijk is. Iedereen wilt snel iets krijgen. Maar het leven gaat niet zo en je moet geduld hebben en wachten. Hospiteerbuddy’s is eigenlijk een leuk project, omdat je met mensen in contact komt en er tijd wordt vrijgemaakt om met elkaar te praten. Sommige dagen zullen moeilijk zijn omdat jij je eigen familie, land en cultuur hebt verlaten. Je bent in een nieuw land gekomen en dat is moeilijk. Maar als je met iemand kan praten en zij jou een beetje kan helpen, dat is super fijn. En voor jongeren kan ik eigenlijk helemaal niks zeggen omdat iedereen zijn eigen probleem, verhaal en leven heeft. Iedereen heeft iets moeilijks meegemaakt. 

 

Dus geduld is de ‘key’?

“Ja, dat klopt. Geduld is de key. Als je geduld hebt, blijf je positief en gezond. Maar als je geen geduld hebt, krijg je problemen.”

 

Mooi om te horen, Mahdi! Super inspirerend dat je het wilde delen.

“Zeker! Want ik heb ook geleerd van jullie bij Hospiteerbuddy’s om andere mensen te helpen. Want ik kende jullie niet en mijn buddy ook niet en dat is super tof! We moeten elkaar helpen. Maakt niet uit welke kleur, huid, taal en welk land. Een mens is een mens en als ze iemand kunnen helpen en blij maken, waarom niet dan?”

 

Benieuwd naar de andere kant van dit project? Lees hier het verhaal van een Hospiteerbuddy!