Na het project Geluid uit het Midden, in opdracht van de gemeente Utrecht waar ze bewoners van middenhuurwoningen interviewde, startte Rosanne met het project Omgevingsvisie Amersfoort. Voor dit project stond ze met twee andere Young Professionals op Amersfoortse markten om met bewoners de omgevingsvisie te bespreken. Na zich twee semesters te hebben ingezet via Academie van de Stad, schrijft Rosanne dit semester haar scriptie voor het bachelor Culturele Antropologie. Gelukkig vond ze tijd om in deze Student Stories met ons terug te blikken over wat ze over zichzelf en de stad te weten is gekomen. 

 

Vertel eens, hoe zou je jezelf omschrijven in 3 woorden?


Oh goh, dat is altijd een lastige vraag. Als het echt moet zou ik zeggen: creatief, energiek en liefdevol. Deze drie woorden komen terug in alles wat ik doe. Ik vind mijn opleiding erg leuk, daar werk ik met veel liefde en passie aan. Het is ook een brede studie dus kan ik al mijn creatieve ideeën er in kwijt. 

Macramé, mijn hobby, is op zichzelf al een creatieve bezigheid.  Dit is een handwerktechniek, verwant aan kantklossen, die bestaat uit het knopen van draden zodat er een patroon verschijnt. Ik steek daar makkelijk veel tijd in, en heb ook een eigen bedrijfje (Studio Macrabae). Het is erg leuk om te zien hoe blij je mensen kunt maken. De liefde die je erin steekt krijg je ook weer terug. 

 

‘Wat ik echt geleerd heb, is wat ik kan als persoon’

 

Erg leuk om te horen. Je kent jezelf dus al best goed. Wat ben je in de projecten nog meer te weten gekomen over jezelf?

 

Wat ik echt geleerd heb, is wat ik kan als persoon. Dan bedoel ik toepassing vinden voor wat ik heb geleerd en meegekregen heb tijdens mijn opleiding. Het gaat ook om zelfvertrouwen: wat ik in de boeken heb geleerd, lukt nu ook in de praktijk. Je bent in de studie continue bezig met leren interviewen en nu kon ik het ook toepassen, de goede vragen stellen en blijven doorvragen. Zo heb ik veel geleerd over het omgaan met mensen en over hoe je mensen het best kan benaderen en interviewen. 

Dit kan ik nu ook meenemen in m’n scriptieproces, de komende periode. Met mensen in gesprek, goed terugkoppelen, en professioneel blijven. Ik heb hier nu al ervaring in opgedaan, dus weet ik beter hoe het moet

 

Fijn om het zo praktisch toe te kunnen passen tijdens je scriptieperiode. Ben je ook wat te weten gekomen over het werken voor een gemeente? 

 

Jazeker. Ik heb geleerd wat er allemaal vooraf gaat aan de plannen die er zijn. In mijn hoofd was het een stuk simpeler: de gemeente heeft een idee en voert dat uit. Maar er zit zoveel meer achter. In het project Omgevingsvisie Amersfoort ging de gemeente Amersfoort echt in gesprek met de bewoners. Daarop passen ze hun idee weer aan en dan weer terug naar de bewoners, enzovoort. Ik vond het tof om te zien dat ze echt actief naar bewoners stappen, input ophalen en die ook serieus nemen. 

 

‘Ik ga gewoon doen wat op m’n pad komt’

 

Dank. Hoe kijk je naar je eigen toekomst? 

 

Na mijn bachelor wil ik de master Gender Studies doen. Ik probeer niet te ver in de toekomst te kijken en gewoon te doen waar ik nu gelukkig van wordt. Maar als ik kijk naar de komende vijf jaar ga ik na mijn studie aan verschillende projecten werken. Ik wil gewoon heel veel soorten ervaringen opdoen. Ik heb een hele brede interesse dus ik ga gewoon doen wat op m’n pad komt. Wat dat betreft is het een beetje hetzelfde als wat ik bij Academie van de Stad gedaan heb, met de twee verschillende projecten.  

 

Tot slot de laatste vraag. Welke gouden tip geef je toekomstige studenten van Academie van de Stad mee?

 

Dat is een makkelijke: heb vertrouwen in jezelf. Het kan best spannend zijn, vooral als het heel nieuw is en je echt je kennis moet toepassen. Maar het komt wel goed, je hebt hele goede begeleiding. Als mensen die je op straat moet interviewen negatief zijn dan kan dat vervelend zijn, maar dat is ook een antwoord. In tegenslagen kan ook waardevolle informatie zitten. Daar leer je ook weer van, dus grijp die kans!

 

Bedankt Rosanne voor deze mooie Student Stories en voor je inzet de afgelopen tijd. We gaan vast nog veel van je horen!

 

Student Stories Rosanne