Over het project

Project StudentJobCoach Refugees is een initiatief in opdracht van de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente Utrecht. Leidy Bosman, de opdrachtgever vanuit de gemeente, zegt: “Coaching door een leeftijdsgenoot zorgt voor herkenning en vertrouwen; de coaches en jongeren spreken dezelfde taal. Van daaruit kunnen ze samen stappen zetten richting een baan of opleiding. Dat kan al beginnen met het vergroten van het sociale netwerk van de jongere of samen kleding kopen voor een sollicitatiegesprek.”

 

“Coaching door een leeftijdsgenoot zorgt voor herkenning en vertrouwen; de coaches en jongeren spreken dezelfde taal.”
Leidy Bosman, Gemeente Utrecht

 

Begeleiding op maat

Voor het coachtraject matchen we een jongere aan een van onze StudentJobCoaches, die Social Work of Toegepaste Psychologie studeren. Dit gebeurt op basis van persoonlijkheid en hobby’s, zodat er een leuke klik en vertrouwensband kan ontstaan. Samen gaan ze aan de slag met het maken van cv’s, het bezoeken van open dagen, het voorbereiden van sollicitatiegesprekken of het vinden van een stageplek.

 

Community-activiteiten

Naast de één-op-één begeleiding organiseren we ook community-activiteiten voor de jongeren. Tijdens deze activiteiten kunnen alle jongeren en coaches elkaar en de stad op een ontspannen manier leren kennen, door samen te gaan sporten, iets creatiefs te doen of het tegen elkaar op te nemen in een spel in de stad. Deze activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met onze projecten Thuis in Utrecht en JongGras Sportbuddy’s, zodat er altijd een grote groep enthousiaste jongeren is die samen hun netwerk in de stad kunnen verbreden.

 

Samenwerking met netwerkpartners

Om de jongeren die gebaat zijn bij een StudentJobCoach in beeld te krijgen, werken wij veel samen met netwerkpartners, zoals COA en Welkom in Utrecht op het AZC in Overvecht en Team Inburgering van de Gemeente Utrecht. Daarnaast hebben we veel contact met organisaties zoals FutureWork, New Dutch Connections en de Jobhunters van de gemeente Utrecht. Zij dragen bij aan een optimale match tussen de jongeren en een nieuwe werkplek. 

 

Impactvolle ervaringen

Drie maanden na de start van het project is het mooi om te zien welke waardevolle ervaringen hier nu al uit voortvloeien. Een van onze StudentJobCoaches is tweedejaars Social Work student Julius. ‘De stage bevalt me uitstekend. Ik kom in contact met mensen van diverse etniciteiten, kan mijn vaardigheden inzetten en krijg daarvoor waardering in de vorm van een glimlach. Het geeft me energie om anderen te ondersteunen en vooral om te zien hoe zij vooruitgang boeken in de maatschappij.’

 

“Het geeft me energie om anderen te ondersteunen en vooral om te zien hoe zij vooruitgang boeken in de maatschappij.”
StudentJobCoach Julius

 

Albasheq is gekoppeld aan StudentJobCoach Anne. Anne helpt hem bij het vinden van een passende opleiding tot automonteur. Daarnaast zoeken ze ook naar een mooie bijbaan voor naast zijn studie. Albasheq: ‘There are many people here who say that they can help you get to work or study, but it is very difficult to contact them. Anne really takes the time to help me get in contact with people and support me step by step.’

 

Meer weten over StudentJobCoach Refugees?

Het project StudentJobCoach Refugees loopt nog tot en met juni, het einde van dit studiejaar. Heb je vragen of ideeën voor samenwerking? Wij komen graag met je in contact! Stuur je vragen of ideeën naar britt@academievandestad.nl.