In de Volewijck in Amsterdam-Noord staat studente Liv in de startblokken om zich in te zetten voor een warme en verbonden buurt. Wie is deze nieuwe bewoner en wat wilt zij voor de wijk gaan betekenen? Projectcoördinator Fien interviewde Liv om haar wat beter te leren kennen.

 

Wie is Liv?

Liv is 21, houdt van wandelen, naar de sportschool gaan en met vrienden afspreken. Ze studeert aan de PABO (HvA) om lerares in het basisonderwijs te worden en is gek op kinderen! Toen er een plekje bij de Voorleesservice vrij kwam was ze dan ook gelijk enthousiast. “Ik weet vanuit mijn opleiding dat voorlezen ontzettend belangrijk is voor de bevordering van de taalontwikkeling. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor de klas voor te lezen of om met kinderen apart te lezen. Ik zie dat kinderen echt opgaan in het verhaal! Ik kijk er daarom naar uit om op deze manier mijn steentje bij te dragen.”

 

“Mij lijkt het heerlijk om mijn buren te kennen, hier en daar een praatje te maken en bij elkaar aan te kunnen kloppen als er iets is.

 

Een nieuw buurtje

Liv is geboren en opgegroeid in Amsterdam en wil daar naar eigen zeggen nooit weg. Hoewel ze de Volewijck nog niet goed kent kijkt ze er naar uit hier te gaan wonen. “Toen ik er was scheen de zon en zag het er zo mooi uit. Het lijkt me een hele leuke buurt om te wonen met de kleine huisjes en hofjes.” Momenteel woont ze nog bij haar ouders in IJburg wat ze soms als anoniem ervaart. In de Volewijck in Amsterdam-Noord hoopt ze meer contact met haar buren te hebben. Liv: “Sommige mensen kiezen ervoor om in de stad te wonen omdat ze het anonieme fijn vinden en dat als vrijheid ervaren. Mij lijkt het juist heerlijk om mijn buren te kennen, hier en daar een praatje te maken en bij elkaar aan te kunnen kloppen als er iets is.”

 

Verbinding in de Volewijck 

Niet alleen voor haarzelf maar ook voor haar buren hoopt ze die verbinding te kunnen maken. “De Volewijck verandert natuurlijk door alle renovaties en überhaupt door de veranderingen in Amsterdam. Hierdoor ontstaat een buurt die op vele manieren divers is, bijvoorbeeld in het aantal culturen maar ook in oude Noorderlingen en nieuwe bewoners. Het lijkt mij een mooie uitdaging om activiteiten te organiseren die al de verschillende groepen aanspreekt om zo de verbindingen tussen de groepen te versterken.”

 

“Ik hoop echt dat ik zoveel mogelijk gezinnen kan helpen!”

 

Zo veel mogelijk mensen helpen

“Ik hoop echt dat ik zoveel mogelijk gezinnen kan helpen! Ik kijk er naar uit om kinderen uit de buurt te helpen in de ontwikkeling van hun taalvaardigheid en tegelijkertijd plezier met ze te maken”. Maar daar stopt de ambitie van Liv niet, ze wil de gezinnen nog een stapje verder helpen. “Iedereen wil het beste voor zijn of haar kind en soms kan een klein beetje extra aandacht een ouder daar erg in helpen. Bijvoorbeeld door te zien wat er speelt in een gezin en daarbij hulp aan te bieden of ze te introduceren aan andere goede initiatieven in de buurt.”

 

 

Student Liv klaar om van start te gaan in de Volewijck!