Startblok als ontmoetingsplek
Als jonge statushouder sta je voor veel uitdagingen bij je eerste stappen in de maatschappij. Een nieuwe woning, een nieuwe stad en een onbekende omgeving vragen veel aanpassingsvermogen. Startblok Wormerveerstraat is een speciale woonvorm waar 48 jonge statushouders samen met evenveel Nederlandse jongeren wonen. Hier werken woonstichting Lieven de Key, stadsdeel West en Academie van de Stad samen aan een levendige community waarin iedereen zich welkom voelt. Sinds de start van dit startblok, drie jaar geleden, zetten vijf community builders zich in om een thuis te creëren voor de bewoners.
De startblokken van Lieven de Key
Bart Ouwerkerk werkt inmiddels tweeënhalf jaar bij Lieven de Key en is betrokken bij meerdere startblokken in samenwerking met Academie van de Stad. “Ik ben actief op de Wormerveerstraat, Kop Zuidas, Zeeburg en Elzenhagen,” vertelt hij. “Bij vrijwel elk startblok werken we vanaf de oplevering samen met Academie van de Stad. Dit omdat we een professionele partner zochten om een sterke, levendige community op te bouwen.” Volgens Bart is een startblok méér dan alleen een woning: “Het is een plek waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, een netwerk opbouwen en nieuwe vriendschappen sluiten. Het is lastig om het succes van een startblok echt meetbaar te maken, maar door regelmatig te evalueren met alle betrokkenen we wel analyseren waar de focus op zou moeten liggen.”
Hechte community van Startblok Wormerveerstraat
De lijntjes tussen Lieven de Key en de projectcoördinatoren van Academie van de Stad zijn dan ook kort: “Door onze duurzame samenwerking weten jullie precies wat wij als Lieven de Key belangrijk vinden. Jullie hebben specialistische kennis, mede opgedaan via andere projecten. Hierdoor is er ruimte voor maatwerk en is het belangrijk is om niet te strak af te kaderen.” Bart licht dit toe aan de hand van de Wormerveerstraat: “Daar is bijvoorbeeld de wens om de omliggende buurt nog actiever bij de community te betrekken.” Bart ziet veel kracht in de persoonlijke benadering op dit specifieke startblok. “Het is een relatief klein startblok, waardoor er ruimte is voor persoonlijke begeleiding. Denk aan hulp bij een gemeentebrief die een statushouder ontvangt of mentale ondersteuning van een jongere die het moeilijk heeft. Dat maakt echt verschil.”
Volgende stap voor de Wormerveerstraat
In juni volgend jaar neemt Lieven de Key de taken van Academie van de Stad over. “We krijgen van de Wormerveerstraat al langere tijd signalen dat het goed gaat, wat ons vertrouwen geeft om deze stap te zetten,” legt Bart uit. Tegelijkertijd blijft er twijfel. “Je vraagt je af: houden we de positieve continuïteit vast zonder jullie ondersteuning?” Bart is dan ook erg positief over de samenwerking met Academie van de Stad: “Academie van de Stad is een erg fijne partner met jonge, enthousiaste projectcoördinatoren waar ik veel vertrouwen in heb. Dit geldt ook voor de Community Builders op de Wormerveerstraat. Ze doen mooie en goede dingen voor het startblok. Daarbij vind ik het ook belangrijk dat jullie laten zien wat er allemaal gebeurt binnen de startblokken.” Bart benadrukt het belang van zichtbaarheid: “Jullie zetten niet alleen mooie activiteiten op, maar laten ook zien wat deze opleveren. Die zichtbaarheid is belangrijk, zowel voor de bewoners als binnen Lieven de Key zelf.”
Een extra stapje bij startblokken
Het uiteindelijke doel van de startblokken blijft helder: een veilig thuis bieden voor zowel statushouders als Nederlandse jongeren. Ook voor Bart is dit uiteindelijk het grootste belang: “Statushouders zijn zeker niet altijd kwetsbaar, maar hebben bijna allemaal wel een moeilijk verleden of een heftig verhaal. De kans dat dit zich uit is aanwezig. Daarom is begeleiding vanuit de Community Builders belangrijk. Een sterke community kan heel preventief werken. Dat Academie van de Stad dit faciliteert en onderhoud is essentieel.” Bart benadrukt tot slot dat deze aanpak meer vraagt dan alleen woningen bouwen: “Lieven de Key is een woningbouwcorporatie, we bouwen en verhuren woningen. Maar bij dit soort startblokken waar 50% statushouder is, moet je wat extra doen!”
Lieven de Key: een trouwe partner
Wist je dat wij al bijna 14 jaar samen met woonstichting Lieven de Key maatschappelijke impact maken in Amsterdam? Van Springlevende Wijken, Denktanks en de Verhuisservice: met allerlei verschillende projecten zetten wij ons sinds 2011 samen in voor de leefbaarheid van de stad. De laatste jaren is onze samenwerking steeds meer gericht op Community Building-projecten. Wil je meer weten over onze Community Building-projecten en de startblokken van Lieven de Key? Lees hier meer over bijvoorbeeld het project Startblok Kop Zuidas of Startblok Zeeburg.
Geïnteresseerd om samen met ons een Community Building-project op te zetten? Neem vooral contact op via amsterdam@academievandestad.nl!