Op 21 januari logden ongeveer honderd aanwezigen in bij de digitale eindbijeenkomst van Warme Wijken. Studenten hebben tien weken lang onderzoek gedaan naar de sociale kant van de energietransitie in de twee gemeenten Amersfoort en Houten. Eerst vertellen enkele studenten hoe ze het project hebben ervaren. Een student vertelt: “Hier zie je mijn werkplek aan de keukentafel. Ik heb veel uren gespendeerd op deze plek en hop zo digitaal tussen verschillende werkgroepen.” Hoewel dit een digitale presentatie betreft, is het toch bijzonder om deze opdracht voor een gemeente uit te kunnen voeren. De betrokkene weten dat de gemeenten echt iets gaan doen met de resultaten.

Warme wijken video’s

Vervolgens hebben de studenten korte video’s opgenomen waarin ze de resultaten en adviezen presenteren. De beleidsmedewerkers, maar ook betrokken bewoners en docenten kijken aandachtig. “Het was veel informatie in een korte tijd, ik kijk er naar uit om nu het gesprek te gaan voeren met de studenten’’, zegt Bastiaan Bretveld. De studenten hebben thema’s aangeleverd waarover zij het gesprek aan wilden gaan. Zo is er gesproken over participatie van bewoners. En de vervolgstap daarin, namelijk de verschillende motieven om mee te doen aan de verandering. Zoals kennis over de energietransitie of de mogelijkheid voor subsidie.

“Het is leuk om te zien hoe de studenten hier mee bezig zijn geweest en ook betrokken zijn geraakt bij het onderwerp”, vertelt een aanwezige vanuit de gemeente Amersfoort. De studenten gaven aan het eind van de bijeenkomst de online-bezoekers iets mee. Geen ‘take home message’, maar een ‘stay home’ message. En die luidde als volgt: “Hoe kun jij, vanuit je eigen woning, bijdragen aan een duurzamere stad?” Via Mentimeter, een creatieve online presentatie met polls en andere vragen, heeft iedereen zijn eigen doel gedeeld met de groep.

Minder CO2 uitstoot

Er was genoeg energie tijdens de presentatie. Hoewel een grote groep lastig is aan te spreken, deed een groot deel actief mee! Eerdere edities van Warme Wijken zijn afgesloten door middel van grote bijeenkomsten waar iedereen fysiek bij elkaar kwam. Zo werden er presentaties gegeven in de statenzaal van het provinciehuis en in de gemeenteraadszaal in Zeist. En hoezeer we ook proberen om de beste leerervaring neer te zetten, verlangen ook wij terug naar het moment dat we deze momenten weer met elkaar mogen beleven. Waar studenten spreken in een bomvolle zaal, bestuurders worden geïnspireerd door de jonge generatie én er achteraf een borrel is.

Een voordeel, dit jaar is er door project minder CO2 uitstoot 😉

Wil je meer weken over dit project? Bekijk hier de projectpagina.