Inclusie voor iedereen

Integrating Cities staat voor het vinden van gemeenschappelijke oplossingen voor gedeelde uitdagingen. Het Integrating Cities proces werd in 2006 in Rotterdam gelanceerd en is een samenwerking tussen Eurocities (lees hier meer) en de Europese Commissie. De conferentie vindt dit jaar plaats in een tijd waarin Europese steden een groot aantal Oekraïense vluchtelingen verwelkomen. Daarmee wordt de essentiële rol benadrukt die steden spelen bij het opvangen van kwetsbare mensen die bescherming nodig hebben. Het thema dit jaar? ‘Inclusie voor iedereen. Het empoweren van kwetsbare migranten in steden’.

Op het evenement stond onder andere een door Luxemburg gehoste stand over het doneren van spullen ten behoeve van de integratie van vluchtelingen. Naast hen stonden Stef, Luke, Lilian en Geertje, de studenten van de opleiding Spatial Design aan de HKU,  klaar om iedereen die langs liep te vertellen over hun ideeën en ontwerpen met project Einstein Hubs. 

“Vandaag was best spannend, zo met allemaal belangrijke mensen bij elkaar. Uiteindelijk was het vooral ook erg leuk. Mensen reageren heel enthousiast. Iemand vroeg zelfs: stel ik geef jullie 5 miljoen, hoe snel zou dit dan kunnen staan?” – Luke en Stef

 

Project Einstein Hubs

Het project Einstein Hubs is ontstaan in opdracht van de gemeente Utrecht en in samenwerking met de HKU en Academie van de Stad. In december vorig jaar klopte Jan Braat, senior beleidsadviseur migratie, diversiteit en integratie bij de gemeente Utrecht, aan bij ons met de vraag: hoe kunnen we het principe van Plan Einstein over de stad verspreiden en zogenaamde ‘Einstein Hubs’ creëren? En hoe zorgen we daarnaast dat deze ruimtes zo worden ingericht dat ze worden ervaren als ‘free open spaces for meaningful encounters’? Met andere woorden: ruimtes waar mensen kunnen zijn en met elkaar in contact kunnen komen. Voor een goede match hoefden we niet lang na te denken. De opdracht was de opleiding Spatial Design van de HKU op het lijf geschreven. 

Om het geheugen even op te frissen: in 2015 bedacht Utrecht een vernieuwende aanpak voor integratie van asielzoekers: Plan Einstein. Samen leven, samen leren, samen werken. Iedereen kan meedoen. Iedereen is gelijkwaardig. Dat is de filosofie van Plan Einstein. Het cursusaanbod is er daarom niet alleen voor vluchtelingen, maar ook voor buurtbewoners. De cursussen en activiteiten die ze via Plan Einstein kunnen volgen en het netwerk dat ze opbouwen, kan de kansen van vluchtelingen en wijkbewoners op een betere toekomst vergroten, ongeacht hun status en ongeacht waar die toekomst ligt. Op 17 juni 2022 vond de eindbijeenkomst van het project plaats. De studenten presenteerden hun creatieve ideeën voor inclusieve ontmoetingsplekken. Dit verdiende meer aandacht, en zo geschiedde de Integrating Cities Conference.

Nog meer Plan Einstein

Dit is niet de eerste keer dat Academie van de Stad en Plan Einstein samen optrekken. Al langer gaan we de samenwerking met elkaar aan. Zo hebben de projecten JongGras Sportbuddy’s en Hospiteerbuddy’s in oktober van dit jaar een training van VluchtelingenWerk Plan Einstein gevolgd over de nieuwe wet inburgering, de asielprocedure en culturele verschillen. Al met al, een hele waardevolle samenwerking nu en in de toekomst.

Meer weten? 

Bekijk de pagina over het project hier of neem contact op met projectcoördinator Emy Kenter via emy@academievandestad.nl.