Wie ben je en wat was je functie bij Academie van de Stad?

Fien: “Ik ben Fien Maandag en ik heb de afgelopen jaren gewerkt als projectcoördinator bij Academie van de Stad. Naast mijn rol als projectcoördinator heb ik mij ook ingezet als formule manager. Dit houdt in dat ik nadenk over de ontwikkeling van onze woonprojecten en daar de administratie voor doe. In maart 2020 ben ik bij Academie van de Stad komen werken, ik heb hier dus iets meer dan drie jaar gewerkt.”

 

Wat deed je hiervoor en wat was je motivatie om hier te komen werken? 

Fien: “Ik heb een diploma in psychologie behaald, met als bijvak programmeren. Daarna ben ik naar de Building Academie gegaan om te ontdekken hoe mijn kennis uit mijn bacheloropleiding bij mij past en om te bepalen wat ik echt wilde doen. Vervolgens deed ik een jaar Teaching Assister bij de UvA, voordat ik besloot om toch nog een master in de psychologie te volgen. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als Data Analist bij Motivaction, waar ze veel maatschappelijk onderzoek doen. Toch merkte ik dat dit nog niet helemaal mijn plek was. Toen kwam ik de vacature van Academie van de Stad tegen en wist meteen dat dit was waar ik naar op zoek was.

“Aangezien ik zelf uit Amsterdam kom, voelde het heel speciaal om iets bij te dragen aan de stad op verschillende gebieden.”

Aangezien ik zelf uit Amsterdam kom, voelde het heel speciaal om iets bij te dragen aan de stad op verschillende gebieden. Ik wilde dit op allerlei verschillende manieren doen. Academie van de Stad bood juist die diversiteit en verschillende kansen die ik zocht. Bovendien wilde ik graag uit de computerwereld stappen en meer actief zijn, bijvoorbeeld door te fietsen. Daarom heb ik gesolliciteerd.”

 

Wat waren jouw hoogtepunten van de afgelopen jaren? Wat was je leukste project?

Fien: “Van de laatste projecten die ik heb gedaan, vond ik Springlevend Volewijck toch wel het leukst! In dit project zetten Community Builders zich in voor de wijk en maken ze echt een verschil voor de buurtbewoners. We doen verschillende deelprojecten in deze wijk, zoals het Formulierencafé, de Voorleesservice en het Greenteam. Er wordt echt veel impact gemaakt en dat is heel inspirerend! Daarnaast was project DigiCoach ook een van mijn favorieten. In dit project helpen studenten bewoners uit Amsterdam-West om digitaal vaardiger te worden.”

“Er wordt echt veel impact gemaakt en dat is heel inspirerend!”

 

Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?

Fien: “Ik ben heel erg gegroeid in mijn tijd hier. Tijdens mijn stage kreeg ik als tip mee dat ik meer initiatief mocht nemen. Bij Academie van de Stad heb ik echt geleerd om zelf alles vorm te geven, zelf een standpunt in te nemen en anderen daarin mee te kunnen nemen. Toen ik hier net werkte, merkte ik dat ik nog veel naar anderen keek en dacht ‘wat wil je dan dat ik doe?’. Ik wachtte meer op het krijgen van taken.

“Bij Academie van de Stad heb ik echt geleerd om zelf alles vorm te geven, zelf een standpunt in te nemen en anderen daarin mee te kunnen nemen.”

Inmiddels stap ik veel meer zelf in de lead. Dat kan bij iets kleins zijn, zoals het inplannen van een afspraak, maar ook grotere onderdelen zoals hoe onze woonprojecten zich verder kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om te vertrouwen op datgene wat je vind, om daar een visie voor te ontwikkelen en ervoor te gaan. Gaat het fout? Dan stuur je maar weer bij. Ja, het is bijzonder wat ik hier allemaal heb geleerd en hoe ik mijzelf heb kunnen ontwikkelen. Niet alleen op persoonlijk en professioneel vlak, maar ook heb ik kunnen leren van de stad met de brede thema’s en uitdagingen die zij kent.”

 

Wat heb je van de stad geleerd?

Fien: “Bij het project EduCoach heb ik ontdekt dat er 100.000 mensen in Amsterdam zijn die onvoldoende taalvaardig zijn. Dit heeft mijn begrip voor de diverse groepen mensen in de stad enorm vergroot. Het werken met verschillende partners, zoals de gemeente Amsterdam, heeft me inzicht gegeven in hun werkwijze. Maar het gaat niet alleen om dat aspect. Ook het brede scala aan vraagstukken waarmee ik te maken kreeg, heeft mijn horizon verbreed. Armoedebestrijding, digitalisering, eenzaamheid, integratie – ik kreeg de kans om me te verdiepen in talloze onderwerpen.”

“Armoedebestrijding, digitalisering, eenzaamheid, integratie – ik kreeg de kans om me te verdiepen in talloze onderwerpen.”

 

Wat zou je willen meegeven aan jouw collega’s?

Fien: “Heb vertrouwen in jezelf en maak optimaal gebruik van de vrijheid die je hier hebt. Er zijn eindeloze mogelijkheden en diverse thema’s en projectvormen om uit te kiezen. Neem die vrijheid met beide handen aan en geniet er echt van. Uiteraard kan het soms overweldigend zijn, gezien het aantal projecten en onderwerpen waar je mee te maken krijgt. Er is geen vastgesteld kader dat je volgt, wat soms heel bevrijdend kan zijn wanneer je niet aan strikte richtlijnen gebonden bent. Dus mijn belangrijkste boodschap is: geniet ervan! Zoek naar de kleine momenten waarop je net iets meer kunt betekenen of iets extra’s kunt doen. We bevinden ons tussen verschillende partijen, zoals opdrachtgevers en onderwijsinstellingen, en fungeren als een schakel. Het is juist zo leuk om aanwezig te zijn bij de eindbijeenkomsten en te zien hoe dankbaar mensen zijn. Dan besef je echt dat we een waardevolle bijdrage hebben geleverd.”

“Het is juist zo leuk om aanwezig te zijn bij de eindbijeenkomsten en te zien hoe dankbaar mensen zijn. Dan besef je echt dat we een waardevolle bijdrage hebben geleverd.”

 

Afscheid Fien

 

Lieve Fien, vanuit Academie van de Stad willen we je bedanken voor jouw gedreven en waardevolle inzet! Succes bij je nieuwe uitdaging.