Het is de ambitie van de gemeente Amsterdam om de komende jaren veel nieuwe studentenwoningen te realiseren. Om dit te kunnen doen zal de gemeente locaties beschikbaar stellen die ontwikkeld kunnen worden door woningbouwcorporaties en private ontwikkelaars. Om betaalbare woningen te kunnen bouwen zal de grondprijs van de locaties zo laag mogelijk moeten zijn. Voor de bouw van nieuwe woningen voor studenten gaat het dus om locaties die nog niet ontwikkeld zijn en niet midden in de stad liggen.
Nieuwe locaties in Amsterdam zijn veelal overdag goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook per fiets, al is het soms een stukje verder fietsten, zijn de nieuwe locaties goed bereikbaar. ‘s Nachts is het echter vaak niet prettig om dat stuk alleen te moeten fietsen. Studenten vragen erom dat locaties voor nieuwe studentencomplexen ook ‘s nachts goed bereikbaar zijn. Het openbaar vervoer kan daarin maar in beperkte mate voorzien. Er zijn wel nachttreinen, maar die doen niet elk NS-station in Amsterdam aan. De nachtbus rijdt ook niet overal in Amsterdam, maakt omwegen, doet er lang over en is relatief duur. Uitbreiding van nachtvervoer voor bus, tram en metro is (op de korte termijn) niet haalbaar.
Studenten van de minor Creativiteit en Innovatie gaan daarom concepten bedenken voor alternatieve vormen van nachtvervoer van en naar studentencomplexen in Amsterdam. Het gaat hierbij vooral om complexen die buiten het centrum liggen en per fiets of nachtvervoer niet altijd goed bereikbaar zijn. Daarnaast gaat het hierbij om vervoer dat door studenten zelf kan worden georganiseerd en betaald.
Bekijk hier een film over de uitvoering en resultaten van dit project