De Groene Kans: samen tegen voedselverspilling 

Gratis boodschappen waarmee je ook nog eens het klimaat een handje helpt? Daar weten de bewoners van West wel raad mee! De Groene Kans is een project in opdracht van Stadsdeel West en welzijnsorganisatie Combiwel, waarbij wekelijks boodschappen worden uitgedeeld aan bewoners. 

Bij het Food Center en verschillende andere voedselpunten in het stadsdeel wordt lang niet altijd al het groente en fruit op tijd verkocht. Daarom halen buurtwerkers en vrijwilligers dit houdbare eten bij hen op, om het vervolgens uit te delen aan bewoners. Ze maken hierbij gebruik van een loting, zodat alle bewoners kans hebben als eerste boodschappen uit te kiezen. Het uitgangspunt hierbij is voedselverspilling voorkomen, waardoor de drempel voor bewoners laag is om gebruik te maken van dit initiatief. Zo voelen zij zich nuttig door bij te dragen aan voedselverspilling, in plaats van bezwaard om gratis boodschappen aan te nemen.

 

Ontmoetingsplek voor de buurt

Een heel mooi effect van de Groene Kans is dat bewoners elkaar tijdens de loting beter leren kennen. Terwijl je wacht op het uitkiezen van je boodschappen maak je gezellig een praatje met andere wachtende bewoners, die soms zomaar een buurman of buurvrouw blijken te zijn! Het gevoel dat je samen met buurtgenoten iets bijdraagt zorgt voor onderlinge verbinding en saamhorigheid. Ook de vrijwilligers die de boodschappen uitdelen en zelf ook vaak in West wonen leren elke week nieuwe buurtgenoten kennen, hierdoor hebben ze extra veel plezier in hun werk. Je leest de ervaringen van buurtbewoners in onderstaand artikel. 

 

Young professional van Academie van de Stad

Je kunt je voorstellen dat er bij dit wekelijkse initiatief behoorlijk wat geregel en organisatie komt kijken. Vandaar dat Stadsdeel West en Combiwel Academie van de Stad hebben gevraagd om een enthousiaste Young Professional in te zetten om dit project wekelijks te coördineren. Op naar een wereld zonder voedselverspilling, wij beginnen alvast: elke donderdag om 15 uur in Huis van de Wijk Mansveld.  

 

Groene Kans