De Koepel

De Koepel in Haarlem heeft recent een nieuwe bestemming gekregen en gaat steeds meer open voor publiek. Hier komen studenten, ondernemers en sociale firma’s samen. Sommige ontwikkelingen laten echter nog even op zich wachten, maar de Koepel moet wel nu al gaan draaien. De opstart van een levendige en sprankelende locatie moet richting krijgen en het liefst een niet voor de hand liggende. Elke plek is anders en ook hier liggen kansen en uitdagingen. Daarbij moet het aansluiten bij de maatschappelijke doelen van de Koepel. Deze doelen gaan over het samenbrengen en verbinden van verschillende mensen en een programma dat aansluit op deze verschillende behoeften. De focus van dit onderzoek ligt op het bereiken van mensen die jong van geest zijn om erachter te komen hoe je hun het beste verbindt aan de Koepel.

 

De aanpak

De gebaande paden zijn bekend, maar er is behoefte aan de frisse blik en de onbevangen ideeën van jonge mensen. Een groep studenten is hard aan de slag gegaan met het ophalen van wensen bij de studenten, de ondernemers uit de Koepel en de jongeren in aangrenzende buurten en die van over het Spaarne. De focus lag niet alleen op mensen die iets komen consumeren, maar ook op mensen die zelf iets zouden willen produceren in de Koepel.  Vanuit deze wensen worden creatieve ideeën ontwikkeld om juist in het gat van de behoeften te springen. Wat kan er vanuit het maatschappelijke oogpunt aangeboden worden waardoor de Koepel de plek wordt waar iedereen graag komt?

 

Design Thinking

Studenten van de opleiding Creative Business van Inholland Haarlem, zijn via Design Thinking aan de slag gegaan met dit vraagstuk. Als eerste door de situatie in kaart brengen: wat wordt er al gedaan in de Koepel? Wie komen er naar de Koepel? Wie wonen er in de wijk? Om vervolgens het probleem te definiëren en oplossingen te bedenken. Het uiteindelijke doel van het project is om concrete en creatieve ideeën te bedenken om bewoners, bezoekers, ondernemers en onderwijsinstellingen samen te brengen in de Koepel. Dit kan in allerlei vormen zoals activiteiten, communicatie uitingen of activerende workshops. En dit is gelukt! De studenten hebben heel veel mooie inspirerende ideeën bedacht om de Koepel een impuls te geven. Zo is de Koepel al voor één avond omgetoverd tot een spelletjescafé. Hopelijk kan dit een terugkerende activiteit zijn, die bij veel mensen in de smaak valt!

 

Ben jij ook benieuwd of wil je meer weten over dit project?

Hou dan onze site in de gaten of neem contact op met de projectcoördinator: 

Bob Merkx
bob@academievandestad.nl
06 2136 7636