Doel van het project
Utrecht is een stad waar diversiteit de norm is, maar waar soms ook sprake is van wederzijdse onbekendheid en spanningen tussen verschillende groepen. Het dialoog aangaan tussen twee scholen kan daarom een start zijn om deze barrières te doorbreken en wederzijds begrip en respect te bevorderen. De Dialoogdag richt zich op middelbare scholieren uit de stad, die onder begeleiding van studenten in gesprek gaan over thema’s als identiteit, polarisatie, sociale media en het wij/zij-denken. Door middel van creatieve dialoogvormen krijgen jongeren de kans om elkaar beter te leren kennen en gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken.
Wereldreligies, filosofie en spiritualiteit
Studenten van de minor ‘Wereldreligies. Filosofie. Spiritualiteit.’ aan de HU zullen deze dag vormgeven. Studenten die deze minor volgen komen van verschillende opleidingen. Dit zorgt voor een interdisciplinaire blik. De minor biedt studenten inzichten in verschillende wereldreligies en spirituele tradities, en bevordert kritisch denken over filosofische en ethische vraagstukken. De studenten leren om effectief over religie en zingeving te praten. Een mooie match dus met dit project.
Aan de slag
In aanloop naar de Dialoogdag verzorgt een groep van 5 studenten voorbereidende lessen op de deelnemende scholen. De thema’s die tijdens de dag worden besproken worden alvast geïntroduceerd en er wordt uiteraard kennisgemaakt. Op de dag zelf zullen er nog extra studenten aanwezig zijn ter ondersteuning en begeleiding.
Het resultaat
Het doel van de Dialoogdag is om meer inzicht, acceptatie en ontvankelijkheid te creëren bij jongeren onder elkaar en tussen verschillende groepen. Door naar elkaars verhalen te luisteren en gezamenlijk in gesprek te gaan, hopen we bij te dragen aan een samenleving waarin jongeren elkaar beter begrijpen en polarisatie wordt tegengegaan.
Meer info?
Neem contact op met de projectcoördinator Britt via britt@academievandestad.nl.