Wist je dat ongeveer 75% van het huishoudelijk afval gerecycled kan worden tot grondstof en kan worden hergebruikt voor nieuwe producten? De gemeente Utrecht is benieuwd hoe zij inwoners en bezoekers van de openbare ruimte kunnen stimuleren om hun afval op de juiste manier weg te gooien.
Mensgericht
Bij de opleiding Communicatie en Multimedia Design gaan studenten in hun eerste jaar aan de slag in drie focusgebieden: visual design, user interaction en social design. Voor dit vraagstuk sluit het gebied social design erg goed aan, waarbij er mensgericht op zoek wordt gegaan naar oplossingen. Er zal dan ook in gesprek worden gegaan met de doelgroep om het hele plaatje van het vraagstuk in kaart te krijgen.
Duurzame Insteek
Voor dit vraagstuk mogen studenten van Communicatie en Multimedia Design met creatieve en out-of-the-box ideeën komen. Een enkele voorwaarde is dat duurzaamheid in het eindproduct centraal staat. Het eindproduct is bij voorkeur een functioneel object gemaakt van hergebruikte materialen voor in de openbare ruimte die mensen stimuleert om hun afval op de juiste manier weg te gooien.
Opbouw van het Project
Gedurende 8 weken gaat een groep van zo’n 25 studenten aan de slag met dit vraagstuk. Iedere week leveren zij, aan de hand van de methode Design Thinking, een prototype op. Door dit snelle en iteratieve proces, kunnen zij snel tot de kern komen van een effectieve interventie. De studenten krijgen bij de startbijeenkomst aanvullende informatie zodat ze kunnen beginnen met een frisse blik. Bij de tussenbijeenkomst krijgen de teams een rondleiding bij het sorterings- en nascheidingsproces om zo meer inzicht te krijgen in wat er met afval gebeurt nadat het in de prullenbak terecht is gekomen. Met deze extra kennis kunnen zij de laatste iteraties doorvoeren voor hun eindproduct.
Meer weten over het project Groen Goud? Neem contact op met de projectcoördinator Britt via britt@academievandestad.nl.