Utrecht, een inclusieve stad

Utrecht wil een inclusieve stad zijn: een stad voor en met iedereen. In 2015 introduceerde Utrecht een vernieuwende aanpak voor de integratie van asielzoekers: Plan Einstein. Samen leven, samen leren en samen werken staat centraal. Iedereen kan meedoen en iedereen is gelijkwaardig. Dat is de filosofie van Plan Einstein. Vluchtelingen kunnen hier samen met andere buurtbewoners vanaf dag één meteen aan de slag. De cursussen en activiteiten die ze op Plan Einstein kunnen volgen en het netwerk dat ze opbouwen, kan de kansen van vluchtelingen en buurtbewoners op een betere toekomst vergroten, ongeacht hun status en ongeacht waar die toekomst ligt. 

 

Voor het derde jaar op rij gaan studenten Spatial Design aan de slag met de vragen: hoe ziet Utrecht eruit als het concept Plan Einstein over de hele stad wordt verspreid? Hoe creëer je Einstein Hubs, waarbij de focus ligt op aantrekkelijkheid en het creëren van free open spaces for meaningful encounters? En hoe zorg je ervoor dat deze ontmoetingsruimtes gelijkwaardigheid uitstralen, zodat het safe spaces zijn voor iedereen?


Einstein Hubs

Aan de studenten de taak om te onderzoeken hoe ruimtes te ontwerpen waar mensen kunnen zijn, met elkaar in contact kunnen komen en waar ze worden uitgedaagd om aan activiteiten en cursussen mee te doen. Het aantrekkelijk maken van deze ruimtes om ontmoetingen te stimuleren en enthousiasme te ontlokken staat centraal. Studenten kunnen verschillende focusgebieden kiezen, zoals het ontwerpen van een campus (gemengd wonen vanuit Plan Einstein), de flexibele hub, een park of een nieuw terrein.

De focus ligt niet alleen op het sociale, maar ook op het architectonische. Haalbaarheid en realiteit zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. De uitdaging is om alle elementen samen te brengen.

 

Aan de slag!

De studenten beginnen met een onderzoek geïnspireerd door Asabiyya van Ibn Khaldun. Dit principe gaat uit van de combinatie van communityvorming en leiderschap. In de tweede fase gaan de studenten aan de slag met het ontwerpen, en maken de vertaling van het onderzoek naar de uitvoering. Tijdens de eindbijeenkomst op 11 juni 2024 zullen zij hun creatieve concepten, ideeën en aanbevelingen presenteren aan de gemeente Utrecht. Daarbij zijn? Of meer weten over het project Hub Evolution? Neem contact op met de projectcoördinator Emy via emy@academievandestad.nl of telefonisch via 06 2117 8262.