Uit een onderzoek van OIS onder internationals in 2015 bleek dat deze groep graag actief wil zijn in de Amsterdamse samenleving, maar dat de aansluiting bij het bestaande vrijwilligersnetwerk en buurtactiviteiten niet altijd even makkelijk gaat. Door onder ander de taalbarrière lijkt deze groep zich af te zonderen. De komende jaren lijkt het erop dat er alleen maar meer internationals in Amsterdam zullen gaan wonen. Om deze reden is het project ‘Internationals aan Zet’ in het leven geroepen.

De studenten willen door het onderzoek meer inzicht krijgen in de participatie van internationals. Hiervoor onderzoeken de studenten onder andere naar wat de succesfactoren zijn. Maar ook welke obstakels Nederlandse bewoners ondervinden, maar ook de internationals. En wat de gemeente en/of het Stadsdeel Zuid kan doen om de participatie te stimuleren.

Het project ‘Internationals aan zet’ richt zich op de wijk Buitenveldert/Zuidas. Aan het eind van het onderzoek geven de studenten antwoord op de vraag: wat kunnen de gemeente/het stadsdeel, buurthuizen en bewoners zelf doen om de participatie van internationals te vergroten?