U Centraal is opgericht vanuit Stichting Stade en biedt sociaal werk voor volwassenen in de wijken en buurten van de gemeente Utrecht. Bij U Centraal werken professionals, vrijwilligers, mantelzorgers en de cliënt nauw samen. Vanuit het stedelijk punt biedt U Centraal -naast een inloopspreekuur- telefonische en digitale hulp. Daarnaast zorgt het stedelijk punt voor de coördinatie van de hulp rond woonoverlast, voorkoming huisuitzetting, stille problematiek, de schuldhulpverlening  en buurtbemiddeling. Ook de vrijwillige inzet en de groepsgerichte activiteiten worden stedelijk gecoördineerd.

Om alle projecten en activiteiten vorm te kunnen geven en cliënten de aandacht te kunnen geven die ze nodig hebben, werkt U Centraal veel met vrijwilligers. Hierin is heel veel mogelijk: als vrijwilliger kun je mensen thuis helpen, in een buurthuis werken, een cursus begeleiden of gezellig met mensen op stap gaan. Buurtbemiddelaar, netwerkcoach, begeleider bij administratie, chauffeur op de BoodschappenPlusBus, telefoonvrijwilliger, bezoekvrijwilliger, enzovoorts. Er is voor iedereen wat. 

Vooralsnog melden vooral oudere mensen zich aan als vrijwilliger en de nieuwe generatie is moeilijk te bereiken. Daardoor is de vraag naar boven gekomen hoe de nieuwe generatie naar vrijwillige inzet kijkt en waar hun behoeftes liggen, om hun uiteindelijk meer te bewegen richting vrijwillige inzet.

Lees hier het nieuwsbericht over de eindpresentatie van dit project