De provincie Utrecht zet zich onder andere in voor de mobiliteit in de provincie, zo ook voor de verkeersveiligheid. Het aantal verkeersdoden en gewonden neemt in de afgelopen jaren niet of nauwelijks af, vooral bij jonge verkeersdeelnemers is er veel te winnen. Zo fietsen jongeren in Utrecht te vaak zonder verlichting of wordt er gereden onder invloed van alcohol of drugs.

De provincie streeft naar weinig verkeersslachtoffers. Vooral jongeren zijn een doelgroep waar nog veel te winnen valt. Jongeren worden vooral beïnvloed door hun omgeving, zoals vrienden en ‘peers’. De provincie Utrecht wil graag worden geïnspireerd met vernieuwende en creatieve concepten waarbij jongeren worden gestimuleerd om elkaar positief te beïnvloeden.

Een studentengroep zet zich een vijf weken fulltime in om onderzoek te doen naar een passend, vernieuwend en authentiek concept. De studenten zoeken de vraag achter de vraag en maken prototypes. Elke week geven ze een debriefing en is er een video met update. Ze werken via verschillende brainstorms, in sprints en scrum aan concepten, welke worden getest bij de doelgroep. De studenten werken via Design Thinking, hebben een coach en docenten die hen begeleiden. 

De studenten kunnen zich vanwege hun leeftijd goed inleven in de doelgroep en hebben makkelijk toegang tot leeftijdsgenoten die zelf wellicht ook niet altijd het gewenste gedrag vertonen. Hierdoor kunnen zij goed nieuwe concepten ontwikkelen om de verkeersveiligheid onder jongeren te vergroten welke ook daadwerkelijk aanslaan bij deze doelgroep.