Het karakter van de Pijp

Ambachten zijn het kenmerk van de Pijp en dat wil de gemeente Amsterdam graag behouden. Denk bij ambachten aan unieke lokale ondernemingen, werkplaatsen en ateliers die staan garant voor exclusieve op maat gemaakte producten en handwerk. In het bestemmingsplan is daarom opgenomen dat op locaties waar een ambacht weggaat nieuwe ambachtslieden gevestigd moeten worden. Op die manier wordt het karakter van de buurt behouden en worden de ambachten van de Pijp beschermd. De laatste tijd is gebleken dat het vinden van een juiste partij een uitdaging kan zijn. Om de eigenaren van de panden in de Pijp te helpen is er behoefte aan inzicht in het ambachtelijke netwerk van de stad. Daarom heeft Academie van de Stad in samenwerking met de gemeente het project ‘Makers van de Stad’ opgezet.


Makers van de Stad

Twee Young Professionals van Academie van de Stad doen in dit project onderzoek naar het ambachtelijke netwerk van Amsterdam en brengen de makers van de stad in kaart. Ze houden zich bezig met vragen als: ‘wie zijn deze ambachtslieden en waar zijn ze te vinden?’ en ‘wat willen deze makers van de stad?’. Zo kunnen ze uiteindelijk antwoord geven op de vraag: ‘hoe kan Stadsdeel Zuid de makers in de stad bereiken voor de vestigingsplekken in de Pijp?’

 

Adviesrapport Stadsdeel Zuid

De komende maanden zullen de Young Professionals met deze vragen aan de slag gaan, met als doel om het unieke karakter van de Pijp te behouden. Alle informatie die ze verzamelen worden verwerkt in een adviesrapport met concrete aanbevelingen voor het stadsdeel.

 

 

Makers van de Stad