Parkeren is een politiek beladen onderwerp. Een deel van de Almeerse inwoners vindt het erg prettig dat je in Almere gemakkelijk en goedkoop kunt parkeren; zij zijn gesteld op het gemak van de auto. Een ander deel van de Almeerse inwoners is sterker georiënteerd op de fiets en het openbaar vervoer. Zij vinden daarom dat te veel parkeerplaatsen in de openbare ruimte onwenselijk is. Hier zit dus een spanningsveld.

In Almere Poort ligt het gebied ‘Zicht op Duin’. Dit is een rechthoekig gebied langs de Poortdreef waar men een stedelijk gebied realiseert. Dit houdt in dat er sprake is van meer hoogbouw in de vorm van appartementencomplexen en dat de bevolkingsdichtheid hoger ligt. Het is daarom extra belangrijk dat de parkeervoorzieningen in deze straten goed gereguleerd zijn. De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met bouwbedrijven. Hiermee staat het vast hoeveel parkeerplekken er in de openbare ruimte en op eigen terrein (op grond van de complexen) gebouwd gaan worden.

Het is belangrijk dat er controle is of de bouwbedrijven zich hier in de praktijk ook aan houden, om zo overlast te voorkomen. De kans bestaat dat inwoners of bezoekers hun auto op verboden plekken neerzetten. Dit kan komen als er minder parkeerplaatsen komen dan van tevoren is afgesproken. Maar ook als parkeerplaatsen niet goed bruikbaar zijn door bijvoorbeeld obstakels of doordat een draaicirkel niet (goed) te maken is.

Vier studenten gaan aan de slag om in kaart te brengen hoe de realisatie van de parkeerplekken verloopt. Wat de bruikbaarheid is en hoe bewoners de aangelegde parkeerplaatsen ervaren. Zij leveren hierover een adviesrapport op, evenals een professioneel format waarmee er door heel Almere soortgelijke parkeerplaats-analyses verricht kunnen worden.

 

parkeerplaatsen

parkeerplaatsen