Wonen op de Spinozacampus 

Op de Spinozacampus wonen veel verschillende mensen uit verschillende culturen. De meeste bewoners genieten van hun eigen ruimte en er wordt gewoond onder het motto ‘leef en laat leven’. Echter blijkt dat er behoefte is aan meer contact tussen de bewoners. De bewoners missen de sociale cohesie die bij het wonen op een studentencampus hoort. Daarnaast blijkt ook dat het subjectieve veiligheidsgevoel op de campus door bewoners niet altijd als voldoende wordt ervaren. Daarom worden per september 2022 Community Builders ingezet van Academie van de Stad die zullen bijdragen aan de sociale cohesie op het complex en aan een groter gevoel van veiligheid.

 

Community Builders

Community Builders hebben als taak om de Spinozacampus een plek te maken waar bewoners prettig met elkaar samen wonen, leven en elkaar helpen als dat nodig is. Een complex waar activiteiten worden georganiseerd om ontmoetingen tot stand te brengen. De Community Builders zijn de oren en ogen van het complex: zij verwelkomen nieuwe bewoners, zijn aanspreekpunt, controleren en stimuleren de leefbaarheid en organiseren activiteiten die de community-vorming bevorderen. Zij richten zich dus vooral op het geven van een positieve impuls aan het sociaal beheer van het complex. Het resultaat is een prettig woonklimaat voor alle bewoners van de Spinozacampus, waar iedereen zich thuis voelt.

 

Living rooms

Een belangrijk element in het bevorderen van de sociale cohesie is het opzetten van programmering in de gemeenschappelijke ruimten. In deze living rooms kunnen de bewoners experimenteren met hun eigen ideeën en initiatieven. Het doel van de living rooms is het bieden van een fysieke plek om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en de algehele leefbaarheid op de Spinozacampus een impuls te geven. 

 

Verbinding met de buurt

De Spinozacampus moet een actief onderdeel van de buurt worden voor alle bewoners. Hiervoor zoeken de Community Builders de samenwerking op met lokale initiatieven, sociale partners en Stadsdeel Zuidoost. Hiervoor inventariseren Community Builders de sociale kaart in de nabije omgeving om externe relaties op te bouwen en een uitwisseling met de wijk te creëren. 

Met dit project hopen wij de Spinozacampus een nog fijnere plek te maken om te wonen!