Springlevend Buitenveldert

Springlevend Buitenveldert is een uniek project. Al 3 jaar lang wonen vier studenten tussen de ouderen in zorgcentrum de Buitenhof van Cordaan. In dit project houden zij zich bezig met zowel de welzijn van de ouderen in het zorgcentrum als de welzijn van de ouderen in de buurt Buitenveldert. De ouderen in zorgcentrum de Buitenhof verblijven hier omdat ze op zorg zijn aangewezen en niet meer thuis kunnen wonen. Daarnaast is het complex gelegen in Buitenveldert, een buurt waar veel ouderen tot op steeds hogere leeftijd zelfstandig wonen. De focus van de studenten is daarom tweeledig: extra persoonlijke aandacht aan de kwetsbare bewoners én het uitbouwen van de buurtfunctie van het verzorgingscomplex.

 

buitenveldert

 

Een win-win situatie

Elk jaar weer organiseren de studenten mooie activiteiten waar de bewoners van de Buitenhof en de buurtbewoners erg enthousiast over zijn. Door corona hebben de studenten zich de afgelopen jaren voornamelijk moeten focussen op activiteiten binnen het zorgcentrum. Evenementen die zij bijvoorbeeld georganiseerd hebben zijn een kerstdiner, carnaval, gluren bij de buren en er staan er nog veel andere mooie dingen op de planning. De studenten vinden het leuk om deze evenementen te organiseren en de ouderen genieten er ook heel erg van. Een win-win situatie dus. Over deze evenementen en de ervaringen van de studenten is hier meer te lezen.

 

Community building Buitenveldert

De studenten dragen bij aan Community Building. Zo organiseren zij activiteiten in en rondom de Buitenhof, maken praatjes met de ouderen en zorgen voor nog wat extra gezelligheid en reuring in het zorgcentrum. Ouderen uit de buurt kunnen gebruik maken van de faciliteiten die het complex biedt. Deels gaat het om paramedische voorzieningen, maar ook om sociale activiteiten.

Omroep Max kwam langs om te kijken hoe dit project precies werkt. Studenten en ouderen die samen carnaval vieren? Het fragment zie je hieronder: