Almere Haven is het oudste stadsdeel van Almere. Veel van de buurten in Almere Haven, waaronder De Hoven, kenmerken zich door de sociaaleconomische uitdagingen. Verschillende aspecten hierin, zoals vergrijzing, huishoudersverdunning en armoede versterken elkaar. De belangrijke uitdaging in de Springlevend de Hoven is het stimuleren van sociale cohesie en veiligheid. Dit naast het aanpakken van armoede en eenzaamheid onder de bewoners.

Het uiteindelijke doel van het Springlevend Wonen in de Hoven is om het zelfbeeld en het denken van de bewoners te stimuleren. Maar ook om hen een gevoel van eigenaarschap te geven. Een belangrijk onderdeel hiervan is om het bewustzijn van bewoners te vergroten. Hierdoor kunnen zij zich actief inzetten voor de buurt. En wordt hun bewustwording in eigen kunnen en vermogen versterkt.

Studenten zullen zich samen met de bewoners inzetten voor de Hoven, zodat iedereen zich thuis gaat voelen in de buurt. Een ander belangrijk doel is het verbinden van de eilandjes die zijn ontstaan in de Hoven. De studenten spelen de sleutelrol hierin.