Peer-to-peer

Academie van de Stad zet zich al jaren succesvol in tegen jeugdwerkloosheid met het project StudentJobcoach in Amsterdam, en dit jaar voor het tweede jaar op rij ook in Utrecht. Bij StudentJobcoach coachen studenten peer-to-peer jongeren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan, opleiding of stage. 

Buddy’s StudentJobcoach Overvecht

StudentJobcoaches zijn studenten die als buddy en coach andere jongeren begeleiden in hun zoektocht naar werk, studie of stage. De student helpt met het uitkristalliseren van de volgende stap in het leven van de jongeren; het zoeken naar werk, stage of studie en het opstellen van een brief en CV. Daarnaast is de student ervoor om sollicitaties te oefenen en de jongere voor te bereiden op de gesprekken. De jongeren worden zo arbeidsfit. De grote meerwaarde van het project is dat de coach en coachee leeftijdsgenoten zijn. Hierdoor begrijpen ze elkaar en durven de jongeren veel met hun coach te delen. 

“Ik kan fijne gesprekken voeren met mijn coach en ik kan mezelf ook makkelijk openstellen omdat zij hier de ruimte voor geeft. Tot nu toe vind ik het een positieve ervaring.” – Coachee Afra

Multi-problematiek

Dit project richt zich op het begeleiden van werk-, school-, of stage zoekende jongeren van 18 tot 30 jaar, wonend in Overvecht. Ze hebben over het algemeen ten hoogste een HAVO of MBO-niveau 2 diploma. De focus ligt op jongeren waar vaak meerdere problemen spelen, zoals schulden of psychische of lichamelijke problemen. Door het peer-to-peer concept komt er in het buddyschap vaak veel meer ter sprake dan alleen werk. Hierdoor komen achterliggende problemen vaak naar de oppervlakte tijdens de trajecten, juist vanwege het contact met een leeftijdsgenoot die geen professional is. De coaches hebben hiermee ook een signaleer-functie en kunnen de jongeren doorverwijzen naar een professional. Hierdoor vergroot je de kans dat de jongere beter een plek op de arbeidsmarkt kan vinden.

Meer weten over StudentJobcoach Overvecht?

Meer weten over het project StudentJobcoach Overvecht? Bekijk dan de Instagrampagina van het project of lees het artikel dat in de februari editie 2023 van Dreefnieuws is verschenen!

StudentJobCoachOvervecht