Peer-to-peer

Academie van de Stad zet zich al jaren succesvol in tegen jeugdwerkloosheid met het project StudentJobcoach in Amsterdam. Een groeiende club jongeren kan ook in Utrecht een extra steuntje in de rug gebruiken. Bij StudentJobcoach coachen studenten peer-to-peer jongeren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan, opleiding of stage. De gemeente Utrecht heeft ons gevraagd om een project op te starten waarbij we de StudentJobcoach formule ook in Utrecht te laten landen.  

 

Buddy’s StudentJobcoach Overvecht

StudentJobcoaches zijn studenten die als buddy en coach andere jongeren begeleiden in hun zoektocht naar werk, studie of stage. De student helpt met het uitkristalliseren van de volgende stap in het leven van de jongeren; het zoeken naar werk, stage of studie en het opstellen van een brief en CV. Daarnaast is de student ervoor om sollicitaties te oefenen en de jongere voor te bereiden op de gesprekken. De jongeren worden zo arbeidsfit. Ook kan de student een rol spelen in de begeleiding van de werkgever. 

 

Multi-problematiek

Dit project richt zich op het begeleiden van werk-, school-, of stagezoekende jongeren van 18 tot 30 jaar, wonend in Overvecht. Ze hebben over het algemeen ten hoogste een HAVO of MBO-niveau 2 diploma. De focus ligt op jongeren waar vaak meerdere problemen spelen, zoals schulden of psychische of lichamelijke problemen (arrangement 3). Door het peer-to-peer concept komt er in het buddyschap vaak veel meer ter sprake dan alleen werk. Hierdoor komen achterliggende problemen vaak naar de oppervlakte tijdens de trajecten, juist vanwege het contact met een leeftijdsgenoot die geen professional is. Hierdoor vergroot je de kans dat de jongere beter een plek op de arbeidsmarkt kan vinden. 

 

Meer weten over StudentJobcoach Overvecht?

Meer weten over het project StudentJobcoach Overvecht? Bekijk dan deze pagina over de startbijeenkomst van het project waar wethouder Linda Voortman langskwam. Ook schreef het AD een artikel over het project.

 

StudentJobCoachOvervecht