Plan Einstein

In 2015 bedacht Utrecht een vernieuwende aanpak voor integratie van asielzoekers: Plan Einstein. Samen leven, samen leren, samen werken. Iedereen kan meedoen. Iedereen is gelijkwaardig. Dat is de filosofie van Plan Einstein. Vluchtelingen kunnen hier samen met andere (buurt)bewoners vanaf dag 1 meteen aan de slag. De cursussen en activiteiten die ze op Plan Einstein kunnen volgen en het netwerk dat ze opbouwen, kan de kansen van vluchtelingen en wijkbewoners op een betere toekomst vergroten, ongeacht hun status en ongeacht waar die toekomst ligt. 

De volgende stap

Dit jaar was het aan de studenten om met de resultaten van vorig jaar en nieuwe inzichten de volgende stap te zetten. Aan de studenten Spatial Design dus de taak om nieuwe kansen te zien liggen en mogelijkheden te verkennen. Want hoe zorg je voor ontmoeting binnen AZC’s. Hoe zorg je voor ontmoeting met de wijk en openheid naar de buurt? Hoe faciliteer je ontmoeting met de stad. En hoe leg je de verbinding tussen opvanglocaties, de buurt, buurtcentra en de Hubs? 

Creativiteit en haalbaarheid

De focus lag dit keer niet alleen op het sociale, maar ook op het architectonische. Haalbaarheid en realiteit waren hierbij extra aandachtspunten. De uitdaging was om alle elementen samen te brengen. De studenten doken 8 weken volledig in dit vraagstuk om uiteindelijk op 14 juni een creatieve, visueel prikkelende en inspirerende expositie neer te zetten.

Meer weten?

Neem contact op met Emy Kenter via emy@academievandestad.nl

Eindbijeenkomst project Einstein Hubs.