Gemeente Veenendaal wil toegankelijke, laagdrempelige zorg verlenen aan bewoners. Op dit moment zijn er namelijk veel ontwikkelingen op het gebied van welzijnswerk. De ambitie is om een sterke sociale basis te bieden door de individuele ondersteuning beter te organiseren in de collectieve zorg.

Begin 2021 gaat Stichting Welzijn het lokale welzijnswerk uitvoeren. Daarnaast gaan zij ook aan de slag als een spin in het web die alle betrokken welzijnspartners met elkaar verbindt. Idealiter richten de bewoners zich eerst op hun eigen netwerk en omgeving. Alvorens er hulp of ondersteuning wordt geboden. Denk bijvoorbeeld aan een buurthuis, (sport)vereniging of kerk. Op deze manier blijft de zorg betaalbaar en komt de ondersteuning aan iedereen die dat echt nodig heeft. Het sociaal startpunt Veenendaal is een digitaal platform (sociaalstartpuntveenendaal.nl) dat inwoners en professionals helpt om organisaties, activiteiten, hulp en initiatieven in eigen buurt te vinden op het gebied van wonen, welzijn, zorg en geldzaken.

Studenten Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht gaan met in gesprek met ondernemers, sportverenigingen, en andere belangrijke stakeholders in de gemeente. Dit doen zij om inzicht te krijgen in hun perspectief op de verdere ontwikkeling van de sociale basis. Het doel van het onderzoek is om te achterhalen wat zij kunnen bieden aan sociale basis vanuit hun maatschappelijk rol. Maar ook wat er nodig is om die rol daadwerkelijk in te vullen.