Veilig zaken doen

Platform Veilig Ondernemen (PVO) Amsterdam-Amstelland helpt ondernemers in de gemeenten Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn zich weerbaar te maken tegen verschillende vormen van criminaliteit. Bij het onderzoeksproject Veilig Zaken Doen hebben de studenten een behoefteonderzoek uitgevoerd om voor PVO in kaart te brengen waar ondernemers zich zorgen over maken en hoe zij graag ondersteund willen worden. Naast het PVO, zijn ook  de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, de Politie Amsterdam en ondernemersvereniging Amsterdam City betrokken als partners bij het onderzoek.

 

De studenten van het project Veilig Zaken Doen.

 

Wat speelt er bij de ondernemers? 

Het PVO wil ervoor zorgen dat hun inzet zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften van hun doelgroep: mkb-ondernemers. Om die reden is het PVO op zoek naar een totaalbeeld van wat er wel en niet speelt bij ondernemers in regio Amsterdam-Amstelland op het gebied van veiligheid en criminaliteit. Er is een wens om de plannen van PVO in de toekomst meer en beter aan te laten sluiten bij de behoeften van ondernemers. Het zou ook kunnen dat er thema’s op het gebied van veiligheid zijn die nog niet leven onder de ondernemers (denk aan cybercriminaliteit en ondermijning) maar die wel van belang zijn.

 

De eindpresentatie van het project Veilig Zaken Doen.

 

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een enquête met een kwantitatieve inventarisatie die is uitgezet onder honderden mkb-ondernemers in de regio, en uit drie ondernemerstafels waarbij vertegenwoordigers en ondernemers uit verschillende branches aanschoven. Voor de enquête konden de studenten gebruik maken van het grote netwerk ondernemers, ondernemersorganisaties en -collectieven die het PVO al heeft. In deze enquête zal informatie worden verzameld op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Voor het kwalitatieve deel ondersteunden de studenten de thema-experts van het PVO in gesprekken met de ondernemers.

PVO werkt op basis van het Nationaal Programma Criminaliteitsbeheersing, wat is opgesteld vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze zetten t.a.v. het bedrijfsleven in op de volgende drie thema’s:

-Cybercriminaliteit;
-Ondermijnende criminaliteit;
-Veelvoorkomende criminaliteit (winkeldiefstal, overvallen etc).

In het behoefteonderzoek staan deze drie thema’s en de ervaringen van ondernemers t.a.v. deze drie thema’s centraal. De studenten hebben uiteindelijk een volledig onderzoeksrapport geleverd dat de nieuwe aanpak van het PVO en partners voorziet van actuele data en inzichten in de veiligheidszorgen van mkb-ondernemers in Amsterdam-Amstelland. 

 

Studenten en partners van het project Veilig Zaken Doen.

 


Meer weten over het project Veilig zaken doen?

Neem contact op met projectcoördinator Kris van Velzen via kris@academievandestad.nl