Het Museumplein heeft jaarlijks veel bezoekers. Vooral de musea zijn grote trekpleisters: het Rijksmuseum en van Goghmuseum trekken beiden meer dan 2 miljoen bezoekers per museum per jaar, het Stedelijk Museum zo’n 650.000 en het Concertgebouw zo’n 700.000 bezoekers. Ook worden er jaarlijks enkele evenementen en vele demonstraties op het plein gehouden. Bezoekers gaan graag op de foto bij het IAmsterdam beeld en leggen hier spullen op de grond om zonder tas op de foto te kunnen gaan.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat bezoekers zich niet onveilig voelen op het plein. Toch heerst het idee dat er veel straatroof- en zakkenrolincidenten plaatsvinden op het plein en in wachtrijen van de musea. Een negatieve ervaring die stadsdeel Zuid haar bezoekers zoveel mogelijk wil besparen. Sinds 2016 is volgens de veiligheidscijfers een flinke daling van het aantal incidenten straatroof en zakkenrollerij zichtbaar. Een aanname is dat het werkelijk aantal incidenten zakkenrollerij eigenlijk veel hoger ligt, maar dat de aangiftebereidheid laag zou zijn. ;

Studenten Toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam gaan onderzoeken hoe de bezoekers van het Museumplein de problematiek ervaren. Hierbij richten ze zich op de omvang van het aantal incidenten en de aangiftebereidheid. Daarnaast bedenken zij interventies en beïnvloedingsstrategieën die de gemeente kan toepassen op het plein om het uiteindelijk voor alle bezoekers een fijne en veilige plek te laten zijn.