Peer-to-peer

Het project Thuis in Utrecht organiseert avonden om jonge statushouders te informeren over huisvesting in Nederland. Ook worden stigma’s rondom studentenhuizen besproken en verbroken. Thuis in Utrecht biedt een unieke aanpak op dit vraagstuk door net-afgestudeerden in gesprek te laten gaan met de jonge statushouders. We zien dat de impact die deze net-afgestudeerden kunnen maken groot is, omdat zij vanuit een soortgelijke leefwereld communiceren. De betrokkenheid van jonge mensen brengt een waardevolle dynamiek met zich mee. Ook de opdrachtgever van het project, Jan Braat van gemeente Utrecht, merkt dit op: “De meerwaarde zit ‘m erin dat de medewerkers zelf jong zijn. Dat helpt. Ik vind het fijn dat jullie daarin creatief meedenken en doen.”

Opdrachtgever Jan Braat: “De meerwaarde zit ‘m erin dat de medewerkers zelf jong zijn. Ik vind het fijn dat jullie creatief meedenken.”

 

Thuis in Utrecht Academie van de Stad

 

Connect Cafés van Thuis in Utrecht

Een treffend voorbeeld van deze dynamiek is te zien tijdens connect cafés, waar jongeren met een vluchtelingenachtergrond samenkomen met studenten in studentenhuizen. Het doel van deze avonden is om naast informatievoorziening het sociale netwerk van de jongeren te vergroten en stigma’s rondom wonen in studentenhuizen weg te nemen. Annemarie, de Young Professional van afgelopen half jaar: “Connect cafés waren een groot succes. Zowel de jongeren als de studenten hadden het echt naar hun zin en uiteindelijk werden er zelfs onderling afspraken gemaakt om vaker samen te koken en te eten.”

 

Thuis in Utrecht Academie van de Stad
Spelletjesavond van het project Thuis in Utrecht

 

Young Professional Rim: “Ik denk een sociaal netwerk heel belangrijk is om je een plek eigen te maken.”

 

Community Activiteiten

Naast de connect cafés organiseren we samen met andere projecten van Academie van de Stad – zoals JongGras Sportbuddy’s en StudentJobCoach Refugees – community activiteiten. Thema’s die tijdens deze community activiteiten voorbij zijn gekomen zijn sport en creativiteit. Ook werd er een spelletjesavond georganiseerd. Rim, een van de nieuwe Young Professionals, valt het belang van het uitbreiden van het sociale netwerk van jongeren op: “Ik denk dat het heel belangrijk is om je een plek eigen te maken.”

 

Thuis in Utrecht Academie van de Stad

Thuis in Utrecht Academie van de Stad
Creativiteit en sport bij Thuis in Utrecht

 

Wooncafés van Thuis in Utrecht

Het project Thuis in Utrecht viert al een aantal successen! Zo was er een deelnemer die door een Wooncafé de juiste informatie had verzameld en daardoor zelfvertrouwen had gekregen. Annemarie: “Een vrouw die veel vragen stelde tijdens het wooncafé, kreeg later een huis toegewezen. Ze vertelde dat ze ons zo dankbaar was voor alle informatie. Ze had er echt veel aan nu ze van alles moest regelen voor haar nieuwe huis.” Opdrachtgever Jan Braat: “De informele sfeer en individuele begeleiding werkt goed. Je moet ook flexibel zijn en dat is heel goed gegaan in deze vorm.” 

Young Professional Annemarie: “Een deelnemer van een Wooncafé vertelde ons dat ze ons zo dankbaar was voor alle informatie!”

Vooruitblik op Thuis in Utrecht

We gaan het komend halfjaar tegemoet met twee nieuwe Young Professionals die de Connect Cafés, Community Activiteiten en Wooncafés voort zullen zetten. Ook zij hebben er heel veel zin in om maatschappelijke werkervaring op te doen. Swaan benadrukt: “Naast dat ik het leuk vind om met leeftijdsgenoten te werken vind ik het ook heel belangrijk om jongeren thuis te laten voelen in Utrecht. Ik hoop dat de jongeren zich welkom voelen doordat ze steun krijgen vanuit ons project en mensen ontmoeten via ons project.”

 

Thuis in Utrecht
Spelletjesavond van Thuis in Utrecht

 

Meer weten? 

Bekijk de pagina over het project hier of neem contact op met projectcoördinator Britt ten Bergen via britt@academievandestad.nl.