Wat is StudentJobCoach Refugees?

StudentJobCoach Refugees is een project dat is geïnspireerd op de succesvolle StudentJobCoach methode. StudentJobcoach Refugees richt zich op de begeleiding van statushouders en asielzoekers van 18 tot 30 jaar in Utrecht. Hierbij gaat het om jongeren die op een van de AZC’s wonen in Utrecht en jongeren die in beeld zijn bij team inburgering van de gemeente Utrecht. Een team van negen HBO/WO-studenten begeleidt en ondersteunt de jonge nieuwkomers bij hun zoektocht naar werk, studie of stage.

 

Peer-to-peer coaching

Uit ervaring blijkt dat studenten bij uitstek in staat zijn om zich op de juiste manier als gelijke op te stellen. Daarmee wordt het coachingstraject tijdens StudentJobcoach Refugees laagdrempelig en kan er een vertrouwensband worden opgebouwd. Studenten gebruiken de kennis vanuit hun studie én de adviezen van professionals om maatgerichte coachtrajecten voor de jongeren te ontwerpen.

 

Onderdelen en doelen van het project

Hiermee geven de studenten de jonge nieuwkomers inzicht in alles wat er komt kijken bij studeren in Nederland. Maar ook over de faciliteiten in Utrecht. Daarnaast richten zij zich bij de begeleiding als StudentJobcoach op nog een aantal andere onderdelen zoals:

  • Bijdragen aan de voorbereiding van het vinden van een geschikte opleiding;
  • Extra inzicht geven in opleidingen en studeren algemeen;
  • Ondersteuning bieden bij het vinden van geschikte stages;
  • Arbeidsvoorbereiding en gesprekken over beroepswensen (inzicht geven in beroepen);
  • Het sociale netwerk in Utrecht uitbreiden;
  • Signaleren van andere hulpvragen en doorverwijzen naar de juiste partijen. 

 

Meer weten over StudentJobcoach Refugees?

Lees hier ons nieuwsartikel over de start van het project, lees ons impactboekje door met meer verhalen over de buddytrajecten of neem contact op met projectcoördinator Britt ten Bergen via britt@academievandestad.nl.