Laten we stof doen opwaaien.

Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid. Bij Academie van de Stad vinden we het goed dat er in deze week extra aandacht wordt besteed aan dit thema. Wij merken dat eenzaamheid in verschillende steden, bij veel maatschappelijke organisaties en in alle lagen van de bevolking speelt. 

Het afgelopen jaar hebben we verschillende projecten opgezet binnen dit thema. Zo deden studenten Toegepaste Antropologie in Amsterdam Zuidoost onderzoek naar eenzaamheid onder jongeren. Maar ook studenten Communicatie en Media Design lieten bewoners van Utrecht Overvecht zien dat iedereen eenzaamheid kan ervaren. En zo ook zijn studenten Toegepaste Psychologie onlangs gestart met een onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen in Amsterdam Oost

Uit alle projecten die wij binnen dit thema hebben opgezet blijkt één gemeenschappelijke deler:  eenzaamheid wordt als een taboe ervaren. Het gesprek aangaan zou een oplossing zijn. Maar een bespreekbaar taboe klinkt als een ogenschijnlijke contradictio in terminis. Toch zien we dat we met onze projecten stof doen opwaaien. 

De studenten zijn de steen in de vijver die bewoners, organisaties en gemeentes onderling en met elkaar in contact laat komen. Door deze aanjagende werking proberen wij in verschillende steden, voor veel organisaties en voor alle lagen van de bevolking een meerwaarde te zijn in het gesprek over je eenzaam voelen. 

Meer weten over de Week tegen Eenzaamheid? Neem hier een kijkje!