Peer-to-peer-coaching

In dit project dragen studenten bij aan de integratie van nieuwkomers middels sport. Jonge statushouders en vluchtelingen tussen 16-26 jaar worden peer-to-peer gekoppeld aan een student, waarna zij samen op zoek gaan naar een passende sportvereniging in Utrecht. Zo bouwen de nieuwe Utrechters een sociaal netwerk op, bewegen ze samen, en leren ze de Nederlandse taal op een ontspannen manier. Wanneer hij/zij is opgenomen in de vereniging of community is het doel van het buddytraject bereikt.

Jong Gras Sportbuddy’s

Met de opzet van het project verbinden we de Utrechtse werkvelden van sport, vluchtelingen en het hoger onderwijs aan elkaar. Op die manier ontmoeten meer nieuwkomers, sporters en sportverenigingen elkaar. Daarbij krijgen studenten de kans een positieve bijdrage te leveren aan de inburgering van nieuwkomers in hun eigen stad. Een team van tien stagiairs van verschillende opleidingen coachen nieuwkomers richting sport en doen op deze manier praktijkervaring op. Deze sportbuddy’s worden op hun beurt weer begeleid door twee ouderejaars studenten, ook wel de studentcoördinatoren genoemd. Zij zijn tevens de aanjagers van het project.

“Ik durf Ilja alles te vertellen over mijn vlucht en hoe ik voor mijn leven heb moeten knokken, dat zegt alles over onze band. We hebben mooie gesprekken en leren veel van elkaar. Het is ook handig om wegwijs te worden in Utrecht. Voetbalclubs zoals hier, dat heb je in Pakistan niet. Daar voetbal je met vrienden op pleintjes. Voor mij is het dus best spannend om zomaar ergens binnen te stappen, vooral vanwege de taalbarrière. Maar dankzij Ilja lukt het.”

Safeer, deelnemer JongGras Sportbuddy’s

Meer weten over JongGras Sportbuddy’s?

Ben je benieuwd naar meer verhalen achter het project? Lees in het impactboekje de hoogtepunten en verhalen van de buddykoppels of lees het interview met de buddykoppels door AD Utrecht. Deelnemen aan het project?

Meld je hier aan!

JongGras Sportbuddy's